Inzet+aflevervoer+beren+maatschappelijk+gewenst
Interview
© Henk Riswick Fotografie

Inzet aflevervoer beren maatschappelijk gewenst

Het aantal beren met berengeur is met meer dan 58 procent te verminderen via voeding. Varkenshouders zijn echter duurder uit. In de vleesketen is de voeraanpak kosteneffectief en maatschappelijk gewenst, zegt Angela van der Sanden van Connecting Agri & Food.

Waarom is het project regionaal?

'Vitelia en varkenshouder Edwin Michiels staan aan de basis van het project om via voeding berengeur terug te dringen. Zij hebben er relevante partners bijgehaald. Die werken overigens allemaal landelijk, op de provincie Limburg na, die het project mede financierde. De provincie ondersteunt innovaties en jaagt verduurzaming in de sector aan. Dat geeft een regionale uitstraling, maar dat is het absoluut niet.'

‘De samenleving stimuleert het houden van beren. Als dat beter gaat met speciaal aflevervoer, dien je als keten daarop in te spelen.’

Angela van der Sanden van Connecting Agri & Food

• Lees ook: Voeraanpak stimuleren met ban berenkorting

Minder berengeur is duurzamer?

'Jazeker. Het houden van beren heeft diverse positieve maatschappelijke componenten. Niet castreren is goed voor het welzijn van het dier. Ook het niet hoeven uitvoeren van een ingreep is winst voor de boer. Bovendien zetten beren voer efficiënter om in magerder vlees dan borgen. Een minpunt is de kans op berengeur in het vlees, waardoor afwijkend berenvlees apart moet worden verwaard. Via voeding het aantal stinkers beperken, levert maatschappelijke winst op.'

Heeft het project opgeleverd wat ervan werd verwacht?

'Het eerste deel van de praktijkproef bevestigde dat met aangepast voer in de week voor afleveren ruim de helft van het percentage beren met berengeur is terug te dringen. Maar die oplossing was te kostbaar.

'In het vervolgproject zijn vier alternatieve voeders getest op twee praktijkbedrijven. Uiteindelijk is de bietenpulpvariant verder geoptimaliseerd. Het percentage beren met berengeur op die testbedrijven daalde van 3 procent naar minder dan 1 procent.'

• Lees ook: Voeraanpak stimuleren met ban berenkorting

Is deze voeraanpak winst voor de varkensvleesketen?

'Ja, maar vleesvarkenshouders maken daarvoor wel extra kosten. Het voer is duurder, de voerconversie moet scherper en nog meer rust onder de beren is wenselijk.

'Varkensslachterijen kunnen het gebruik van berengeurreducerende aflevervoeders een boost geven. Bijvoorbeeld door de berenkorting voor dieren zonder berengeur eraf te halen. Dat stimuleert duurzaamheid middels het houden van niet-gecastreerde beren en maakt deze voerinnovatie extra waardevol.'

Krijgt het project een vervolg?

'Het zetten van dat laatste stapje om het optimale aflevervoer voor beren te krijgen, is erg belangrijk. Finetunen en testen kost tijd en geld. Als we financiering vinden, gaan we ervoor.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer