Topigs Norsvin halveert berengeur in tien jaar

Topigs Norsvin heeft in de afgelopen tien jaar de berengeur met meer dan 50 procent gereduceerd. Tegenwoordig scoort, afhankelijk van de omstandigheden, slechts 2 tot 3 procent van de vleesvarkens te hoog op de schaal van Human Nose Scoring (HNS). Dat aantal is 50 procent lager dan tien jaar geleden.

Topigs+Norsvin+halveert+berengeur+in+tien+jaar
© Twan Wiermans

Genetische selectie blijkt een goed hulpmiddel voor het verminderen van berengeur. Als dit wordt gecombineerd met vetanalyses, HNS, genomische informatie en het toepassen van de nieuwste statistische modellen, dan kan de vererving van berengeur worden gereduceerd zonder negatieve bijwerkingen.

In alle lijnen

Topigs Norsvin heeft de reductie van berengeur in alle lijnen opgenomen, niet alleen in de eindbeerlijnen, maar ook in de zeugenlijnen. Nakomelingen van beren uit de Nador-groepen (dieren speciaal geselecteerd op kleine kans om berengeur te vererven) hebben een nog lagere HNS.

Het fokken van dieren met minder kans op het voorkomen van berengeur is slechts een deel van de oplossing. Tot nu toe is het niet mogelijk om berengeur alleen via fokkerij te elimineren. Desondanks blijft Topigs Norsvin zich inzetten voor de vermindering van berengeur. De komende jaren neemt de fokkerijorganisatie maatregelen om berengeur nog verder te reduceren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer