Anti%2Dberengeurvoer+bijna+praktijkrijp
Nieuws
© Marcel Bekken

Anti-berengeurvoer bijna praktijkrijp

Voer dat berengeur voorkomt is bijna rijp voor de praktijk. Connecting Agri & Food, Vitelia en VOF Michiels toonden in 2016 het effect van voer op berengeur aan. In 2017 is gekeken naar de kosteneffectiviteit ervan en nu in 2018 is het zo goed als rijp voor de praktijk.

Het voer is afgelopen periode op twee bedrijven, bij in totaal ruim 2.200 dieren getest. In de eerste praktijktest zijn vier typen voer onderzocht. Het voer met het meeste perspectief om berengeur terug te dringen, dat uit bietenpulp bestaat, is vervolgens in een tweede test onderzocht.

De resultaten van de dieren in de verschillende proefgroepen zijn met elkaar vergeleken. In samenwerking met Vion is het effect van het voer op berengeur onderzocht. Uit de smaakproef die in samenwerking met Sensus is uitgevoerd, kwamen geen verschillen.

Afname in berengeur van 58 procent

Het onderzoek toonde aan dat het effect van het voer op berengeur groot is. Gemiddeld is bij minder dan 3 procent van de beren die worden gemest sprake van berengeur. Dat aandeel daalt nog eens met 58 procent wanneer speciaal voer wordt gebruikt, meldt Connecting Agri & Food.

Andere invloeden op overige technische- en slachtresultaten waren vergelijkbaar. De resultaten van het onderzoek lieten geen duidelijke effecten op gedrag zien. De ondernemers van de bedrijven waarop de praktijkproeven plaatsvonden, gaven aan dat de dieren uit de proef rustiger waren dan de controle dieren.

Praktijkrijp voer

Het ontwikkelde voer is productietechnisch nagenoeg praktijkrijp. De smakelijkheid is nog een puntje van aandacht, aldus Connecting Agri & Food. Het voer is goed toepasbaar voor bedrijven die de mogelijkheden hebben om te schakelen van voer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer