Banken bijna klaar met derivatenkwestie

Banken zijn bijna klaar met het regelen van vergoedingen in het slepende rentederivatendossier. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bevindt het hele proces zich in de slotfase.

Banken+bijna+klaar+met+derivatenkwestie
© Twan Wiermans

De affaire met rentederivaten in het midden- en kleinbedrijf (mkb) speelt al jaren. Zes banken, waaronder Rabobank en ABN Amro, gingen in 2016 akkoord met een compensatieregeling, omdat ze in het verleden ondernemers met ingewikkelde financiële producten hadden opgescheept. Onder meer boeren en binnenvaartschippers kwamen daardoor in grote financiële problemen.

Alle ondernemers die voor compensatie in aanmerking komen, hebben inmiddels een voorstel voor een vergoeding ontvangen. Om de bijna 19.000 gedupeerden te compenseren, zijn de banken circa 1,4 miljard euro kwijt. Meer dan 90 procent daarvan is al uitgekeerd. Alle zaken worden ook door externe deskundigen beoordeeld. Bij vier banken is dit proces al afgerond.


Rond de 2 procent van de mkb'ers heeft het aanbod van zijn bank afgewezen. Er zijn ook ondernemers die nog niet hebben gereageerd. Er lopen nog steeds rechtszaken van gedupeerden die het bijvoorbeeld niet eens zijn met de aangeboden vergoeding. Volgens de AFM gaat het om enkele tientallen mkb'ers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer