Rabobank+nadert+einde+van+derivatendossier
Nieuws
© Twan Wiermans

Rabobank nadert einde van derivatendossier

Rabobank Nederland streeft er naar alle klanten die recht hebben op een compensatie voor eerder afgesloten rentederivaten, nog dit jaar duidelijkheid te bieden met een definitief aanbod. ‘Daar doen we onze stinkende best voor’, zegt Laurent van den Nouwland.

Hij is programmadirecteur Herbeoordeling rentederivaten van de Rabobank. Garanties geven kan Van den Nouwland niet, maar hij stelt dat na een intensieve en tijdrovende aanloopperiode de afhandeling nu ‘op stoom is’. Inmiddels hebben 1.500 van de totaal 9.500 Raboklanten een definitief aanbod voor een vergoeding ontvangen. Daar komen er elke maand zo’n duizend bij.

‘Het bouwen van de derivatenfabriek bleek bijzonder complex, maar de gewenste duidelijkheid is nu binnen handbereik. Dan gaat het ook snel’, aldus Van den Nouwland. Hij geeft aan dat inmiddels al veel dossiers zijn opgebouwd en de benodigde klantinformatie is achterhaald. ‘We zijn over de helft met het werk. En we kijken nog naar manieren om het proces verder te versnellen. Maar het blijft wel zo dat hoe complexer een dossier is, met bijvoorbeeld een tussentijdse overname of een verandering van de juridische constructie, hoe meer tijd we er voor nodig hebben.’

Dagelijks 750 mensen in touw

Vorig najaar meldde Nieuwe Oogst dat in de Rabo-derivatenfabriek in Hilversum dagelijks ruim tweehonderd mensen in touw waren. Dat zijn er inmiddels meer dan vierhonderd. ‘We hebben er meer mensen opzet. Als je de medewerkers van de lokale Rabobanken en van accountant Deloitte er bij optelt, kom je op zo’n 750 mensen die hier dagelijks mee bezig zijn.’

Dat het allemaal toch zo lang duurt heeft volgens Van den Nouwland alles te maken met de vereiste zorgvuldigheid. ‘Alles moet kloppen. Als wij een definitief aanbod doen, moet dat staan als een huis. Dat lukt ook, want tot nu toe wordt vrijwel geen enkel aanbod afgewezen. Er zijn amper beroepszaken.’

Grimmige ondertoon is weg

De Rabobank betaalde eerder al 362 miljoen euro uit aan voorschotten voor in totaal zo’n 8.000 klanten. Daar bovenop kreeg een aantal ‘kwetsbare’ klanten een aanvullend voorschot. Bij de definitieve betaling wordt ook een rentevergoeding uitgekeerd voor de tijd dat men op het geld heeft moeten wachten. Dat alles leidde tot een betere relatie met de bezitters van een rentederivaat. ’De grimmige ondertoon is er niet meer’, stelt Van den Nouwland vast op basis van de ruim 50 informatiebijeenkomsten die de afgelopen tijd zijn gehouden.

De Rabobank denkt in de loop van het tweede kwartaal van 2019 de deuren van de derivatenfabriek definitief te kunnen sluiten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  9° / 8°
  50 %
 • Zondag
  11° / 7°
  70 %
 • Maandag
  8° / 7°
  70 %
Meer weer