%27Rabobank+en+ABN+moeten+derivatenafspraak+nakomen%27
5 vragen
© DIRK HOL

'Rabobank en ABN moeten derivatenafspraak nakomen'

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) stuurde deze week een nieuwe rapportage naar de Kamer over de betaling door banken van compensatie voor nadelige rentederivaten. Hoe staat het nu met dit herstelkader voor het midden- en kleinbedrijf?

De zes betrokken banken beloofden alle gedupeerden dit jaar een aanbod te doen voor compensatie. Lukt dat?

Vier banken zijn klaar of zijn er zeker van dat ze voor het eind van het jaar het herstelkader afronden. Dat zijn ING, Deutsche Bank, SNS en Van Lanschot. Bij hen gaat het om relatief weinig klanten.

Bij twee andere, de Rabobank en ABN Amro, is het niet zeker of ze eind dit jaar klaar zijn. Alleen bij de Rabobank wachten nog zo'n 8.000 klanten op een aanbod.

Hoe reageert de politiek daarop?

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) eist van de Rabobank en ABN Amro dat ze uiterlijk nog dit jaar het herstelkader rentederivaten afronden. Met extra inzet en wellicht nog een versnelling van de procedure, moet 31 december 2018 haalbaar zijn. Hoekstra schreef deze week aan de Kamer dat hij dit beide banken zowel schriftelijk als mondeling zal laten weten.

• Lees ook: Hoekstra maant Rabo en ABN tot spoed met derivatendossier

En wat zeggen de banken?

De Rabobank verzekerde vorige week in een gesprek met Nieuwe Oogst dat alles in het werk wordt gesteld om de betrokken klanten nog dit jaar duidelijkheid te bieden. 'Daar doen we onze stinkende best voor', zegt Laurent van den Nouwland, programmadirecteur Herbeoordeling rentederivaten. Garanties kan hij echter niet geven. Ook hij hoopt op een versnelling van de procedure.

Is dat realistisch?

Daarvoor zijn wel mogelijkheden. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft inmiddels goedkeuring gegeven voor zo'n versnellende maatregel. Banken mogen nu een aanbodbrief naar de klant sturen, voordat de externe accountant het dossier heeft goedgekeurd. De controle gebeurt dan achteraf. Afgesproken is dat de klant hier geen nadeel van mag ondervinden.

Wat is er inmiddels uitbetaald aan de betrokken klanten?

Van de ruim 19.000 mkb'ers die onder het herstelkader vallen, hadden er 3.312 begin juli een definitief aanbod voor een compensatie ontvangen.

Al eerder kregen 2.386 kwetsbare klanten 156 miljoen euro aan voorschotten uitbetaald. In driekwart van de gevallen ging het om de volledige compensatie waar de ondernemers aanspraak op maken.

Daarnaast hebben 13.645 andere klanten 562 miljoen euro aan voorschotten ontvangen. Dat lijkt een enorm bedrag, maar het is nog iets minder dan de helft van het door de banken gereserveerde compensatiebudget.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer