Vleesproductie melkkoeien zorgt voor milieuwinst

Door bij koeien niet alleen te kijken naar de melkproductie, maar ook naar het vlees, is veel milieuwinst te behalen. Want het vlees dat in Nederland wordt geproduceerd, hoeft niet te worden ingevoerd, stelt Theun Vellinga van Wageningen Livestock Research.

Vleesproductie+melkkoeien+zorgt+voor+milieuwinst
© Het Hoge Noorden

Volgens de onderzoeker is de melkveehouderij te veel gericht op melk, stelde hij begin deze maand tijdens de Platform Roodbont-avond in het Gelderse Laren. 'Dat is niet zo verwonderlijk, want melk is een belangrijke inkomstenbron en je krijgt hier bij iedere melkbeurt een terugkoppeling. De groei van het rund krijgt veel minder aandacht.'

Daarbij is een hoge melkproductie goed voor de fosfaatuitscheiding en de broeikasgasemissies per kilo melk. Dit komt door een verdunning van het onderhoudsvoer. Vellinga benadrukt dat op een melkveebedrijf niet alleen melk wordt geproduceerd, maar ook vlees.

Vleeskalveren

'Naast de slacht van uitstootkoeien gaat het om door de vleeskalverhouderij geproduceerd kalfsvlees. Je ziet daarbij dat met het stijgen van de melkgift ook de vleesproductie per kilo melk daalt. Bij een melkproductie van 6.000 kilo is de vleesproductie 12 gram karkasgewicht per kilo melk via de uitstoot van vee en 15 gram via de vleeskalveren. Bij 10.000 kilo gaat het bij elkaar om 17 gram.'

Vlees uit het buitenland heeft vaak een hoge footprint

Theun Vellinga, onderzoeker Wageningen Livestock Research

De onderzoeker vindt die vleesproductie niet onbelangrijk. 'Als je kijkt naar de rundvleesconsumptie in Nederland, dan is dit meer dan we via ons melkvee produceren. Bij een hoge melkgift neemt de import van vlees verder toe. Dit vlees is vaak afkomstig van vleesvee en heeft daarmee een hoge footprint. Een koe produceert enkel een kalf.'

Emissies

Wanneer de emissies van die pure vleesproductie worden opgeteld om tot dezelfde vleesproductie per kilo melk te komen als bij laagproductieve dieren, ziet het plaatje er volgens Vellinga anders uit.

'Op nationale niveau verdien je dan eigenlijk als het gaat om het fosfaat- en broeikasgasniveau niet zo veel met een hogere melkproductie, terwijl je op bedrijfsniveau wel op die melkproductie wordt afgerekend. Het moet helder zijn dat de Nederlandse melkveehouder zich niet enkel blindstaart op melk.'

Andere rassen

Volgens Vellinga komen hierdoor andere rassen in beeld. 'Mensen kiezen misschien voor MRIJ, Fries Roodbont of Groninger Blaarkop vanwege robuustheid, eiwitgehalte of minder kalversterfte.'

Groot voordeel van de Blaarkop en de MRIJ is het uitslachtingspercentage. 'Daar houd je met 60 procent meer aan over dan bij de 50 procent voor de Holstein-koe', zegt de onderzoeker.

'Mede hierdoor en door de hoge melkproductie komt de Holstein-koe omgerekend uit op 10 gram karkasgewicht per kilo melk vanwege de uitstoot. Met daarbij de 10 gram voor de vleeskalveren is dit 20 gram per kilo melk. Fries Roodbont komt op 37 gram per kilo melk.'

Dubbeldoelrassen

Dubbeldoelrassen stoten voor de vlees- en melkproductie meer broeikasgassen per kilo melk uit dan de melkrassen. 'Dit komt mede door een lagere melkproductie per koe. Reken je daarbij compensatievlees uit het buitenland, dan liggen Holstein- en dubbeldoelrassen dicht bij elkaar. Dan kunnen eigenschappen als robuustheid en gezondheid belangrijke redenen zijn om voor dubbeldoelrassen te kiezen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 8°
  0 %
 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
Meer weer