'Koeien met dikke konten geven wél melk'

Dave Schep begon vijftien jaar geleden zijn zwartbonte koeien in te kruisen met Fleckvieh. De overstap naar dit koeienras uit Zuid-Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk bleek een goede zet.

%27Koeien+met+dikke+konten+geven+w%C3%A9l+melk%27
© Stef Beunk

In twee jaar tijd hadden Dave en Carla Schep uit Meedhuizen zes keer een 100.000-Fleckvieh-koe. Ze vierden dit met een feest in tirolerkledij, met een knipoog naar de herkomst van het koeienras.

Een van de koeien is een 100 procent zuivere Fleckvieh die de veehouder op tweejarige leeftijd aankocht in Beieren. 'Ze is bijna 16 jaar oud en gaf ook nog eens 10.000 kilo vet en eiwit. De andere vijf honderdtonners zijn kruislingen. Fleckviehs zijn rond, blond en gezond.'

Dik tevreden

Schep melkt in totaal negentig Fleckvieh-koeien. De gemiddelde melkproductie ligt op 9.500 liter melk met 4,5 procent vet en 3,85 procent eiwit. De veehouder is dik tevreden over het ras. 'Ik was destijds klaar met Holsteins, het vervangingspercentage werd te hoog. Ik zocht naar koeien die meer bespierd waren.'

Hij bezocht Duitse Fleckvieh-bedrijven en was enthousiast. Schep dacht aanvankelijk dat het ras minder productief zou zijn dan Holsteins. Tot hij op een paar hoogproductieve bedrijven kwam. 'Ik zag dat die koeien met hun dikke konten wél veel melk konden geven.'

Levensproductie

De gemiddelde levensproductie bij afvoer ligt bij de familie Schep op 60.000 liter en de gemiddelde leeftijd bij afvoer is 7,9 jaar. 'Natuurlijk speelt het ook mee dat mijn vader al productieve Holsteins fokte. De basis van ons vee was dus al goed.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer