Willem+van+Laarhoven%3A+volwassen+koe+produceert+bovengemiddeld
Interview
© John Claessens

Willem van Laarhoven: volwassen koe produceert bovengemiddeld

Willem van Laarhoven van Valacon is een van opstellers van het onderzoek naar koeien die 75.000 kilo melk of meer produceren. Hij pleit ervoor niet in te zetten op een hoge vaarzenproductie.

In relatief korte tijd veel melk produceren is toch economisch interessant?

'Als het bij de meeste koeien lukt om ze in een rechte lijn naar minimaal vijf lactaties te leiden, waarna ze 75.000 kilo melk of meer produceren, dan klopt dat. Dit onderzoek laat zien dat 75+-tonners vaak een net iets hogere lactatiewaarde als vaars tonen, maar we weten ook dat de meeste dieren de vijfde lactatie helemaal niet halen en dan dus beslist ook niet de status van 75+ tonner. Inzet op levensduur is daarom het meest lonend.'

Het blijft zaak om de beste koefamilies, zeker de families die goed scoren op vererving van een hoge levensduur, zo goed mogelijk te benutten

Willem van Laarhoven, Valacon


Ook als je daarmee inlevert op een vlotte generatie-interval?

'Inderdaad. Het voordeel van een vlotte generatie-interval wordt niet ontkend en kan voordeel met zich meebrengen. Een nieuwe vaars produceert gemiddeld gezien 100 kilo melk meer over de lactaties. Maar ook als je minder snel dieren vervangt, blijft dat zich doorvertalen. Dat voordeel loopt niet weg, terwijl de volwassen koe in het koppel gemiddeld gezien een bovengemiddelde hoeveelheid melk produceert. Als je dat voordeel niet benut door vroegtijdige afvoer, ben je dat voordeel echt kwijt.'

Is uw advies ook om in te zetten op kalveren aanhouden uit jonge moeders?

'Het kan interessant zijn gesekst sperma in te zetten bij pinken en vaarzen. Bij de rest van de veestapel kun je dan nog beter selecteren. Sowieso wordt onder druk van het fosfaatrechtenstelsel minder jongvee aangehouden. Scherpe selectie aan de voorkant is extra belangrijk.'

Oudere koeien zet je niet in voor aanwas?

'Het blijft zaak om de beste koefamilies, zeker de families die goed scoren op vererving van een hoge levensduur, zo goed mogelijk te benutten. De koeien die er positief uitschieten, kun je ook in latere lactaties nog goed benutten voor je eigen fokkerij. Kijk daarbij vooral naar de gehaltes die de koe produceert en vererft. Een koe lijdt meer onder een hoge melkproductie dan onder hoge gehaltes.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer