Minder+voer+en+melk+door+hitte
Nieuws
© Johan Wissink

Minder voer en melk door hitte

De hogere temperaturen in de vierde week van juli drukten de melkproductie. Met name de hoogproductieve koeien lieten een dip zien. FrieslandCampina haalde twee procent minder melk op.

'Op basis van de warmte in de zomer van 2018 werd in die tropische week van dit jaar een daling van 2 procent aan melkafgifte verwacht. Die verwachting kwam uit. De daling kan overigens niet enkel worden toegewezen aan de temperatuur, er zit altijd een kleine schommeling in het melkvolume', laat een woordvoerder van FrieslandCampina weten.

Richard ter Beek, verkoopleider Rundvee bij AgruniekRijnvallei signaleert eveneens een daling, van één kilo melk per dag voor laagproductieve koeien tot zes kilo voor hoogproductieve dieren. Niet helemaal verwonderlijk, vindt hij: 'De productie van melk kost energie. Daarbij komt warmte vrij. Hoe hoger de productie, des te meer warmte. Als de koe die warmte niet kwijt kan, dan wordt ze sloom, vreet minder en dat kost melkproductie.'

Razendsnel bederf

Dierenarts Bernd Hietberg van DAP Beilen vult aan: 'Op een warme dag kan de voeropname zomaar halveren. Koeien kunnen dit in de avonduren compenseren met bijvoorbeeld weidegang of smakelijk vers gras aan het voerhek. Nu is er vaak geen vers gras beschikbaar. Sterker nog, voer bederft razendsnel door de warmte. Dat maakt goed voeren lastig.'

Ter Beek signaleert dat de melkveehouders in die week actief waren: 'Velen hebben een stap extra gezet voor de dieren. Denk aan het natmaken van het dak of het zorgen voor verfrissing voor de koeien met water of nevel in de stal.'

Lucht verversen

Hietberg is voorstander van dakbesproeiing en ventileren in de stal, hij pleit voor niet te veel vocht ín de stal: bij een hoge luchtvochtigheid kan de koe haar warmte niet kwijt.

Om te zorgen dat een koe dat kan blijven doen, is het belangrijk de lucht te verversen door mechanische ventilatie. Daarbij voer je ook de ammoniak en CO2 af en wordt het veel prettiger in de stal.

Tips delen

Ook Hietberg merkt dat ondernemers fors hebben geïnvesteerd in koelende maatregelen om zo goed mogelijk voor de koeien te zorgen: 'Twee jaar geleden had hier in de buurt één op de drie melkveebedrijven ventilatoren in de stal hangen, nu hebben ze dat bijna allemaal.' Via #geenhittestress deelden veehouders tips met elkaar.

Ter Beek denkt dat de melkproductie terugkomt, nu de temperaturen zijn gezakt. 'Vooral hoogproductieve dieren hebben een dusdanige drang om melk te produceren: als ze weer volop gaan vreten, dan komt die productie er vanzelf weer bij.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer