Melkveehouder enthousiast over ondergrondse strokenploeg

Melkveehouder Job Postma uit het Groningse Zevenhuizen is enthousiast over de ondergrondse strokenploeg van Henk Pol uit Uffelte. 'Het geeft een stuk gemak, het is goed voor de bodem en de mais staat er goed bij.'

Melkveehouder+enthousiast+over+ondergrondse+strokenploeg
© Han Reindsen

Postma heeft drie jaar achter elkaar gebruikgemaakt van de ondergrondse ploeg. 'De machine stond op de landbouwbeurs in Assen. Het leek mij een geweldige machine. Het bouwland ploegde ik al niet meer en met deze machine is dat bij grasland ook niet nodig.'

In 2017 was de melkveehouder van plan om 2 hectare snijmais te laten zaaien in combinatie met een ondergrondse ploeg. De loonwerker, die met de machine uit Zuidwest-Drenthe moest komen, vond die oppervlakte te klein. Daarom besloot Postma om gelijk 6 hectare mais in te laten zaaien.

Droogte

'Het was niet gelijk een succes. We hebben na het zaaien van de mais de graszode met Roundup doodgespoten. Waarschijnlijk hebben de maiskiempjes daar na een week last van gehad. Ook de droogte heeft vermoedelijk een rol gespeeld. We zitten met het bedrijf deels op droogtegevoelige zandgrond.'

Toen de maisplantjes eind mei 15 centimeter groot waren, besloot de melkveehouder het perceel te beregenen en eind juni nog een keer. 'De mais herstelde zich ongekend. De loonwerker vond de mais half oktober bij de oogst bijzonder goed', zegt de ondernemer, die zich afvraagt waarom de snijmais bij andere telers soms mislukt.


Nadat Pol de ondergrondse ploeg had aangepast, heeft Postma in 2018 3,5 hectare mais laten inzaaien. Het grasland werd vier weken van tevoren doodgespoten. 'In 2018 was het enorm droog. In de twee à drie weken rond de bloei hebben we de mais twee keer beregend, ook de gewoon gezaaide mais. Half oktober was ik weer enthousiast over de mais.'

Meerdere voordelen

Bij de inzet van de ondergrondse ploeg ziet de melkveehouder meerdere voordelen. 'Je hoeft tijdens de drukke periode van het inkuilen geen maisland meer te ploegen. Dat scheelt veel tijd. Het is wel duurder, maar je bespaart op frezen en ploegen. Daar komt bij dat de niet-kerende grondbewerking goed is voor de bodemvruchtbaarheid.'

In 2019 heeft Postma 8 hectare laten bewerken met de ondergrondse ploeg: 2 hectare op redelijk vochthoudende grond en 6 hectare op droogtegevoelige grond. 'De mais deed het op de droogtegevoelige grond eerst redelijk goed. Eind mei stond de groei door de kou stil. Half juli had de mais last van droogte en hitte. We hebben twee keer 40 millimeter beregend.'

Ook in 2018 was de melkveehouder tevreden over de mais. Vooral op de 2 hectare vochthoudende grond stond het ras LG 205 er zonder beregenen goed bij. Op de 6 hectare droogtegevoelige zandgrond was aan de stand van het gewas niet meer te zien dat het last heeft gehad van droogte. De lengte van het ras LG 218 is iets minder dan de LG 205, maar de kolfzetting was prima.

'Meer vocht in bodem'
De kans is groot dat melkveehouder Job Postma uit Zevenhuizen dit jaar weer mais laat zaaien in combinatie met de ondergrondse strokenploeg van Henk Pol uit Uffelte. 'Ik heb het gevoel dat de machine zorgt voor meer vocht in de bodem dan bij ploegen. Ik denk dat er verschil is.' Bij ondergronds ploegen blijft de zode langer intact en dat zorgt voor meer draagkracht bij de oogst. Op de grond van Postma is dat effect niet nodig. Omdat de zode niet wordt gefreesd, is er bij de mineralisatie geen sprake van een piek aan stikstof tijdens de kolfzetting. Zaaizaadbedrijven zijn daarom terughoudend met het nieuwe teeltsysteem, constateert Postma. Zelf ziet hij vooral voordelen. 'Met ondergronds ploegen is de mineralisatie gelijkmatiger en is er minder kans op uitspoeling.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  20° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer