Poolse+Agrarada+richt+blik+op+het+Oosten+en+Westen
Nieuws
© Eigen Foto

Poolse Agrarada richt blik op het Oosten en Westen

Het Poolse landbouwmechanisatiebedrijf Agrarada viert in december het twintigjarig jubileum. Sinds 2017 heeft het bedrijf een webshop voor machineonderdelen. Dit jaar volgt uitbreiding van het werkgebied in Oekraïne.

Agrarada, gevestigd in het zuidwesten van Polen nabij de stad Wroclaw, werd op 15 december 1999 opgericht door de Nederlanders Maarten Uyterlinde en Johan Kruijthoff. Wat begon met een halfjaarstage voor de HAS in Dronten, bij loonbedrijf Decopol, eindigde met een eigen machinehandel. Nog voordat het diploma op zak was. Huidige compagnon Arkadiusz Brzyski werd als eerste medewerker aangenomen.

Voor Decopol, het bedrijf van Jan Dekker, werd de aardappelteelt van 1.500 hectare aardappelen mede begeleid. Een groep Nederlanders verzorgde zo de teelt voor een nieuwe fritesfabriek van McCain in Zuidwest-Polen. Dankzij Decopol werd Agrarada in 2000 Grimme Euro-dealer.

De Poolse aardappeltelers waren in de beginjaren slecht gemechaniseerd. Er was een grote vraag naar gebruikte aardappeltechniek. Rond het ouderlijk bedrijf in de Hoeksche Waard werden machines gekocht. Wekelijks gingen vrachtwagens vol naar het Oosten. Het was een kunst om deze zo vol mogelijk te laden.

Van import naar export

In de loop der tijd werden steeds meer nieuwe Grimme-machines verkocht. Het productprogramma werd uitgebreid met Ferbo-beregeningstechniek, Holaras-uientechniek, Vaia-kipwagens en meer. Vanaf 2008 konden de Poolse boeren aanspraak maken op EU-subsidie voor de investering in machines. Dat heeft erin geresulteerd dat de Poolse aardappel- en groenteteelt in rap tempo op een hoog niveau is gekomen.

De export van jong gebruikte Poolse machines, elders naar Europa, ging ook lopen. Dankzij de bouw van een nieuwe werkplaats en magazijn in 2014 konden de machines beter worden onderhouden. Het magazijn heeft meer dan negenduizend onderdelen op voorraad.

In 2017 is geïnvesteerd in een meertalige webshop. De nadruk ligt op onderdelen voor machines in de aardappel- en groenteteelt. Van poot- en zaaimachines tot beregeningshaspels, kippers en rooiers. Voor veel merken liggen gangbare onderdelen op voorraad. Snelle levering van deze onderdelen wordt verzekerd.

Uitbreiding in Oekraïne

Sinds 2000 verkoopt Agrarada al machines naar Oekraïne. Dit jaar is een vestiging in dat land opgericht om de Oekraïense markt te kunnen beleveren met zowel gebruikte als nieuwe machines. Ook weten steeds meer West-Europese bedrijven Agrarada te vinden voor gebruikte machines.

Als medevennoot van het Nederlandse akkerbouwbedrijf Novifarm heeft Kruijthoff veel praktijkervaring. Hij merkt dat Poolse akkerbouwers altijd geïnteresseerd zijn in wat Nederlandse collega's bezighoudt. 'Het eerste wat Poolse klanten mij vragen, is hoe de gewassen er in Nederland op staan en wat de prijzen voor de producten zijn', zegt hij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer