Mechanisatiebedrijf+D%2E+Kuipers+is+begrip+in+Friesland
Achtergrond
© Niels van der Boom

Mechanisatiebedrijf D. Kuipers is begrip in Friesland

Mechanisatiebedrijf D. Kuipers, met vestigingen in het Friese Witmarsum en Greonterp, heeft vorig jaar zijn veertigjarig jubileum gevierd. In die periode groeide het bedrijf uit tot de grootste Massey Ferguson-dealer van Nederland.

De showroom en het terrein van de vestiging van mechanisatiebedrijf D. Kuipers in Witmarsum staan vol trekkers, voermengwagens en hooibouwmachines. Dat is niet vanwege de gehouden jubileumshow, zegt Keimpe van der Zee. 'We geloven in het hebben van voorraad. Zien staan doet verkopen', stelt hij.

'In alle pk-klassen hebben we trekkers van het merk Massey Ferguson, zowel nieuw als gebruikt. Daarnaast hebben we veel voermengwagens, hooibouwmachines en toebehoren.'

Opvolger

Van der Zee is de beoogd opvolger van eigenaar Dominicus Kuipers. 'De komende tien jaar ga ik het rustiger aan doen. Zo bouw ik het af richting ons vijftigjarig bestaan', legt Kuipers uit. 'Mijn zoon is actief in de werkplaats. Hoe de overname er exact uit komt te zien, weten we nog niet. Mijn vrouw Emmy verzorgt mede de administratie. Zij is voor mij altijd een grote steun geweest.'

Wij trekken ons eigen plan, los van de importeur

Dominicus Kuipers, eigenaar mechanisatiebedrijf D. Kuipers

Van der Zee volgde een economische studie, maar kwam er snel achter dat de weidse Friese polders voordeel genieten boven een kantoor. 'Keimpe stuurt meer op de cijfers, ik ben ondernemer op gevoel', reflecteert Kuipers. 'Laatst gingen we naar de veiling van Ritchie Bros in Meppen. Zonder specifiek doel, maar we kwamen met drie vrachtwagens vol machines terug. Als een kans zich voordoet, pak ik die.'

Merken

Kuipers kocht dit jaar zestien Peecon-voermengwagens, waarvan drie zelfrijders. Naast Massey Ferguson is het bedrijf dealer van Joskin, Fella, Strautmann en Maschio Gaspardo. In de showroom hangt de bedrijfshistorie in foto's. Veel merken zijn al decennialang aanwezig.

'Ik begon mijn carrière als monteur bij een International-dealer. Toen ik parttime als melkcontroleur aan de slag ging, kwam ik bij veel boeren', legt Kuipers uit. 'Dat legde de basis voor mijn klantenkring. In 1979 begon ik zelfstandig en al snel kwamen er monteurs in dienst. Nu zijn dat er 37, van wie de helft al 25 jaar of meer voor mij werken. Het betreft een vaste kern die vanaf hun opleiding in het bedrijf is gegroeid.'

Focus

In 1983 werd Kuipers Landini-dealer. Drie jaar later volgde Massey Ferguson. 'Importeur Mechan Groep duldt geen ander merk, waardoor we nu op Massy Ferguson focussen', zegt Kuipers. 'De relatie met de importeur is goed. We zijn ons bewust van de strijd die importeurs leveren om marktaandeel te winnen. Wij trekken ons eigen plan.'

In twee hallen, die in 2012 en 2016 zijn bijgebouwd, staan trekkers tot 300 pk opgesteld. Onder meer geïmporteerd uit Engeland en Duitsland met weinig uren. 'Zo hebben we in iedere klasse een vervangende trekker klaarstaan', toont Kuipers. 'Verhuren levert weer geld op. Dat houdt de cashflow van het bedrijf op peil. Alleen gebruikt materiaal wordt verhuurd. We zijn geen verhuurbedrijf.'

In 2012 en 2016 is een hal voor gebruikt materiaal gebouwd. Binnen blijft het jonggebruikt spul netjes.
In 2012 en 2016 is een hal voor gebruikt materiaal gebouwd. Binnen blijft het jonggebruikt spul netjes. © Niels van der Boom

Eis

De import is een grijs gebied die de importeur toestaat. Een trekker moet minimaal duizend uur hebben gedraaid, is hun eis. 'We lopen bewust niet vooraan op het gebied van elektronica', zegt Van der Zee. 'Een klant is soms geïnteresseerd in Isobus, maar tegen de meerprijs hikken ze aan. Dan wordt het toch een eenvoudige uitvoering.'

Ten opzichte van dertig jaar terug is de handel lastiger en zijn klanten beter op de hoogte, beaamt Kuipers. 'Machines zijn groter en complexer. In aantallen ligt de verkoop lager, maar de omzet bleef gelijk. De verkoop blijft 80 procent gunning, 10 procent product en 10 procent prijs. Handelen geeft een kick, dat is niet veranderd.'

Het bedrijf heeft aparte werkplaatsen voor de trekkers en werktuigen. Ook de monteurs zijn verdeeld.
Het bedrijf heeft aparte werkplaatsen voor de trekkers en werktuigen. Ook de monteurs zijn verdeeld. © Niels van der Boom

Premiummerk

Het bedrijf buigt zich nu over de toekomst. Groeien op het 2,2 hectare grote terrein gaat niet. Misschien volgt een derde vestiging. In het verleden gebeurde dat ook al, maar uiteindelijk werd deze weer afgestoten. Het fulllinerschap past het bedrijf als gegoten.

Of, net als in de autowereld, uiteindelijk meerdere trekkermerken gevoerd gaan worden, vinden de ondernemers een lastige. 'Er is een periode geweest dat je dealer kon zijn van meerdere Agco-merken. In het buitenland is Agco daar weer mee gestopt', weet Van der Zee. 'Ons is nooit wat opgedrongen. Eigenlijk liep Dominicus met zijn merken al ver op zijn tijd vooruit.'

Qua merkenkeuze steeds op juiste paard gewed
Met de merkenkeuze heeft Dominicus Kuipers van mechanisatiebedrijf D. Kuipers altijd op het juiste paard gewed. 'Van Fella hebben we al 2.500 machines verkocht. Niet zo gek, want 80 procent van onze klanten is melkveehouder. Fella is nu van Agco, waardoor we het ook in de Massey Ferguson-kleuren verkopen. De Lely Welger-persen zijn een mooie toevoeging. De opraapwagens komen van Strautmann. Dat Agco alleen onder de Fendt-merknaam opraapwagens verkoopt, is voor ons geen probleem.' Een klant haalt een demovierrotorhark op. Kuipers: 'Hij koopt hem wel.' De boer kan er wel om lachen. Het is tekenend voor de werkwijze van het bedrijf. 'Klanten worden altijd geholpen. Koop, lease of huur: we hebben een oplossing', zegt Kuipers. 'Dat geldt ook voor de service. Op zondag zit ik graag in de kantine en kijk ik naar buiten. Ik geniet ervan als alles er perfect bij staat. Ook bij een spoedgeval kan een klant bij ons terecht.'
Kuipers gelooft in het hebben van een ruime voorraad. Alles staat er netjes schoongemaakt bij.
Kuipers gelooft in het hebben van een ruime voorraad. Alles staat er netjes schoongemaakt bij. © Niels van der Boom

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 6°
  20 %
 • Vrijdag
  14° / 9°
  50 %
Meer weer