Wetterskip+zoekt+schapen+voor+begrazing+dijken
Nieuws
© Tienke Wouda

Wetterskip zoekt schapen voor begrazing dijken

Wetterskip Fryslân moet meer moeite doen om schapen te vinden voor de begrazing van dijken. Dat stelt Jan Wolters, coördinator primaire en secundaire keringen bij het Wetterskip.

Het Wetterskip plaatste deze week een oproep dat het schapenhouders zoekt voor de pacht van een stuk (zee)dijk langs het Wad bij Roptazijl en bij het IJsselmeer bij Molkwerum. Dat het Wetterskip hiermee adverteert, is uitzonderlijk volgens Wolters.

'Op de eilanden hebben we weleens moeite om de vakken op de dijken te vullen. Dat is ook niet zo gek, want daar zitten minder schapenhouders. Dan plaatsen we in de supermarkt een berichtje op het bord en daar wordt wel op gereageerd. Aan de vaste wal is het nieuw. Ook daar wordt het lastiger. Waar we vijftien jaar geleden nog een wachtlijst hadden van zo'n dertig schapenhouders, is onze wachtlijst nu enorm gekrompen.'

Mestboekhouding

Redenen hiervoor zijn volgens de coördinator dat er simpelweg minder schapenhouders zijn, maar ook dat er steeds meer regelgeving komt. 'De mestboekhouding is strenger geworden. Dat bevordert het niet. Wij volgen het sikstofprobleem op de voet. Wij zijn benieuwd of dat nog consequenties heeft. Mocht het in de toekomst heel lastig worden om schapen te vinden, dan moeten we de beheervorm ter discussie stellen.'

Het Wetterskip verpacht de dijken aan tientallen schapenhouders. Schapen worden geweid in vakken van 3,5 tot 4 hectare. Per hectare grazen er tien tot vijftien schapen. Voor het Wetterskip is het weiden van schapen financieel technisch interessant. Zo hoeft het de dijk niet te maaien en het maaisel af te voeren. Een andere reden is dat uit testen naar voren komt dat het beweiden van een grasmat erosiebestendig is. 'De dijk blijft dan sterk als er hoge golven tegen de dijk slaan.'

Reacties

Op de oproep die het Wetterskip maandag op zijn site plaatste, kwamen een stuk of tien reacties binnen. 'We kunnen de stukjes dijk weer verpachten. De andere namen komen op de wachtlijst.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  8° / 2°
  70 %
Meer weer