Boeren Texel gaan lamsvlees promoten

Schapenhouders op Texel krijgen 40.000 euro van de gemeente om de sector te promoten en tot een goede afzet te komen van het Texels lamsvlees. Ze richten hiervoor vereniging Schapeneiland Texel op.

Boeren+Texel+gaan+lamsvlees+promoten
© Richard Heerschap

Volgens wethouder Hennie Huisman (VVD) maakt de huidige regelgeving en de vele arbeid het voor jonge boeren minder aantrekkelijk om schapenhouder te worden. Dat zei ze tijdens een bijeenkomst van schapenhouders en de gemeente. 'Dat is een zorg. Het Texelse schaap is een onmisbaar onderdeel binnen het Texelse landschap.'

• Lees ook: Texel lanceert lammetjesradar

Schapenhouder Carlo Veeger uit Den Hoorn deelt deze zorgen. 'Ik maak mij zorgen over de toekomst van de schapenhouderij op het eiland. Voor Texel maakt het het extra pijnlijk dat schapen zo verweven zijn met het eiland.'
Volgens de Texelse ondernemer is het aantal schapenhouders de laatste twintig jaar bijna gehalveerd.

Toerisme

Veeger schat in dat het eiland nu nog zo'n zestig schapenboeren telt, waarvan meer dan veertig volwaardige agrarische bedrijven. 'We moeten voorkomen dat schapen uit het landschap verdwijnen. Als dat gebeurt, heeft dat ook gevolgen voor het toerisme.'

Reden voor enkele schapenhouders om vereniging Schapeneiland Texel op te richten. Deze vereniging heeft als doel het behoud van schapen en lammeren in de wei, op dijken en in natuurgebieden als duurzame bijdrage in het landschapsbeheer en toerisme. 'Iedere toeristische organisatie heeft voordeel bij het behoud van het schaap in het landschap.'

Samenwerking

Een tweede doelstelling van de vereniging is een een goede afzet van Texels lamsvlees, schapenproducten, op Texel en daarbuiten. 'We zoeken samenwerking met partijen als de horeca om Texels lam op de kaart te zetten. Ook gaan we andere producten als melk, kaas en wol promoten.'

Samen met collega's onderzoekt Veeger mogelijkheden om ook eigen financiële middelen te genereren om de continuïteit te waarborgen. 'Het potje van de gemeente is eindig. Onze plannen, waar we binnenkort een klap op geven, willen we graag in stand houden. We benaderen bedrijven en organisaties om als ambassadeurs de vereniging te ondersteunen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer