Teler+kan+middel+op+voorraad+houden
Nieuws
© Koos van der Spek

Teler kan middel op voorraad houden

Telers kunnen gewasbeschermingsmiddelen op voorraad houden. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdag bepaald.

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde in met een amendement van SGP en CDA om in de Wet gewasbeschermingsmiddelen het verbod te schrappen op het hebben van een voorraad van gewasbeschermingsmiddelen die niet zijn toegelaten voor de eigen teelt. Ook verbood het bewuste artikel in de wet leveranciers middelen te leveren als deze niet zijn toegestaan bij teelten van afnemers.

Deze regel was in de Plantgezondheidswet opgenomen om misbruik van middelen tegen te gaan. Bij 10 tot 20 procent van de inspecties worden middelen gebruikt die niet zijn toegelaten in teelten. Volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit blijkt dit uit inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Niet werkbaar

De indieners van het amendement waren bang voor onduidelijkheid over de uitvoering van het verbod en noemden het niet werkbaar. Zo voeren telers bijvoorbeeld bespuitingen uit op percelen van andere kwekers. Ook kunnen middelenleveranciers niet altijd weten wat boeren en tuinders telen. Voor het amendement stemden CDA, Forum voor Democratie, PVV, SGP en VVD.

Joris Baecke, portefeuillehouder Plantgezondheid bij LTO Nederland, noemt het besluit van de Kamer een goede wijziging. 'Het voorstel in de wet zou tot extra kosten voor telers hebben geleid en het milieu is er niet mee gediend als zij restanten gewasbeschermingsmiddelen moeten wegdoen', zegt hij.

Foutief gebruik

Conno de Ruijter, directeur van Agrodis, de vereniging in Den Haag die de belangen behartigt van de toeleveranciers van de Nederlandse land- en tuinbouwsectoren, stelt tevreden te zijn dat het verbod van tafel is. ‘Het is niet uitvoerbaar en niet naleefbaar’, reageert hij. De Ruijter zegt wel het doel van het nu geschrapte artikel uit de wet te begrijpen, het voorkomen van foutief gebruik van middelen. ‘Het is jammer dat het ministerie geen concrete stappen heeft gezet om tot een praktische uitwerking van dit artikel te komen.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 6°
  0 %
 • Maandag
  23° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  23° / 7°
  10 %
Meer weer