Ctgb+laat+in+2019+driekwart+van+middelen+toe
Nieuws
© Han Reindsen

Ctgb laat in 2019 driekwart van middelen toe

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden heeft in 2019 driekwart van de aangevraagde toepassingen voor gewasbeschermingsmiddelen toegelaten.

Gewasbeschermingsmiddelen en biociden mogen in Nederland en Europa alleen worden verkocht als de producent kan aantonen dat ze veilig zijn bij gebruik volgens voorschrift. Dat wordt in Nederland beoordeeld door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

In 2019 nam het Ctgb 117 besluiten over aanvragen voor gewasbeschermingsmiddelen en 69 voor biociden. Deze besluiten gaan over meerdere toepassingen van een middel. Van de aangevraagde toepassingen voor gewasbeschermingsmiddelen liet het Ctgb 77 procent toe en van de aangevraagde toepassingen voor biociden 94 procent.

Respectievelijk 23 en 6 procent van de aangevraagde toepassingen werd afgewezen of teruggetrokken door de aanvrager vanwege door het Ctgb geconstateerde risico’s. Bij 69 en 33 procent zijn voor het besluit nog voorschriften aangescherpt, zodat consumenten en ook telers erop kunnen vertrouwen dat middelen die ze kopen en gebruiken veilig zijn.

Risicobeoordeling

Het Ctgb voert voor aangevraagde middelen een risicobeoordeling uit. Het kijkt daarbij naar effecten op de mens, op dieren en op het milieu, en of het middel werkt. Producenten overleggen voor die risicobeoordeling een dossier met onafhankelijk uitgevoerde wetenschappelijke onderzoeken.

Bij overschrijding van één of meerdere normen worden gewasbeschermingsmiddelen en biociden afgewezen of in toepassing beperkt. In 2019 zijn bijvoorbeeld middelen afgewezen omdat bodemorganismen zich niet binnen één groeiseizoen kunnen herstellen, of omdat de norm voor de inname van drinkwater wordt overschreden.

Vorig jaar waren in Nederland in totaal 1.024 gewasbeschermingsmiddelen toegelaten. Bij biociden ging het om 1.700 stuks. Biociden zijn middelen om schadelijke organismen te bestrijden. Bijvoorbeeld in huishoudens, ziekenhuizen, stallen en publieke ruimtes.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  21° / 9°
  10 %
 • Maandag
  24° / 8°
  10 %
Meer weer