Europees+Parlement+wil+verbod+toelating+Mancozeb
Nieuws
© Han Reindsen

Europees Parlement wil verbod toelating Mancozeb

Een meerderheid van het Europees Parlement wil dat schimmelbestrijder Mancozeb per 31 januari in de EU wordt verboden.

De Europese Commissie wil de toelating van de schimmelbestrijder met een jaar verlengen, maar een meerderheid van 443 leden stemde woensdag 18 december voor een bezwaarmotie van Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren. De Europese Commissie moet het besluit nu heroverwegen.

Mancozeb wordt onder andere veel toegepast in de teelt van aardappelen. De Europese toelating is sinds 2016 steeds met een jaar verlengd, in afwachting van een definitief advies van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA.

Verlengen

De Europese Commissie wil de huidige toelating, die afloopt op 31 januari 2020, opnieuw tijdelijk met een jaar verlengen tot eind januari 2021. De Europese Commissie moet op basis van de motie van het Europees Parlement dat besluit heroverwegen.

Het Europees Parlement heeft geen beslissingsbevoegdheid rond de toelating van gewasbeschermingsmiddelen. Het kan aan de Europese Commissie alleen adviezen uitbrengen. Het comité van experts van de lidstaten en de Europese Commissie nemen de beslissingen.

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  10° / 7°
  50 %
Meer weer