Extra investeringen nodig tegen weersextremen

Om Nederland robuust te maken tegen extreme regenval of langdurige droogte moet er komende jaren extra worden geïnvesteerd. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer.

Extra+investeringen+nodig+tegen+weersextremen
© Nieuwe Oogst

De bewindsvrouw debatteert woensdag met de Kamer over haar voorstel tot een wijziging van de Waterwet, zodat er meer geld beschikbaar komt voor de aanpak van wateroverlast. Om projecten op korte termijn vanuit de Rijksoverheid te steunen, stelt de minister dit jaar bovendien ook bijna 5 miljoen euro extra beschikbaar voor vijf regionale pilotprojecten waarbij op korte termijn al de schop de grond ingaat.

'We moeten snel extra stappen zetten om onze straten, tuinen, steden en ook de landelijke omgeving anders in te richten. Alleen zo kunnen we ons goed voorbereiden op de gevolgen die de extremere weersomstandigheden hebben op onze leefomgeving', aldus Van Nieuwenhuizen.

Met een gewijzigde Waterwet kan het ministerie straks met geld uit het Deltafonds meer gaan investeren om Nederland te beschermen tegen weersextremen.

Projecten

Uit de 24 aanvragen voor een financiële impuls heeft de minister gekozen voor de pilotprojecten van de gemeenten Eindhoven, Horst aan de Maas, Dordrecht, Enschede en de provincie Gelderland. Zo wordt in Dordrecht een nieuw stadspark aangelegd dat gaat fungeren als natuurlijke klimaatbuffer, zodat omliggende wijken minder wateroverlast hebben en ook hitte kunnen opvangen. In Enschede zal een stadsbeek worden aangelegd waardoor de wijken Pathmos en Stadsveld niet meer zullen overstromen bij extreme neerslag.

In het bestuursakkoord Klimaatadaptatie is eind 2018 afgesproken dat er de komende jaren zo'n 600 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor de aanpak van overlast door de klimaatverandering. Onderdeel daarvan is dat waterschappen, gemeenten en provincies hulp krijgen bij de versnelling van de klimaatadaptatie, waarvoor net zoals vorig jaar zo'n 5 miljoen euro beschikbaar is gesteld voor verschillende pilotprojecten.

Zodra de wetswijziging is doorgevoerd, kan vanaf januari 2021 geld uit het Deltafonds ingezet worden voor klimaatadaptatieprojecten. De circa 1 miljard euro die jaarlijks beschikbaar is, kon tot nu toe alleen worden geïnvesteerd in kustbescherming, hoogwaterbescherming in het rivierengebied en zoetwatervoorziening. Straks is dit ook beschikbaar voor onder meer projecten gericht op het vasthouden van regenwater.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer