%27Boeren+stimuleren+voor+aanplant+kleine+bossen%27
Nieuws
© William Hoogteyling

'Boeren stimuleren voor aanplant kleine bossen'

Boeren zouden gestimuleerd moeten worden om op hun percelen kleine bossen aan te planten. Die bossen zijn veel effectiever bij het bestrijden van de klimaatverandering.

Dat zeggen de Vlaamse wetenschappers Pieter De Frenne en Kris Verheyen tegenover de NOS. 'Kleine bosjes slaan per vierkante meter veel meer CO2 op dan grote bossen. De temperatuur is er hoger, er valt meer licht binnen en daardoor groeien bomen sneller en krijgen ze meer bladeren. Ze slaan daardoor meer en sneller koolstof op', zegt De Frenne.

De wetenschappers deden onderzoek naar kleine bossen van Litouwen tot Zuid-Frankrijk. Vaak waren ze kleiner dan een voetbalveld. Daarbij zagen ze dat de bodem van kleinere bossen vaak donkerder van kleur is wat inhoudt dat er meer CO2 in wordt opgeslagen.

Belangrijk wapen

De Frenne en Verheyen concluderen dat mini-bossen een belangrijk wapen zijn in de strijd tegen de opwarming van de aarde. OM het EU-doel van 2 miljard nieuwe bomen te halen moeten boeren met vergoedingen worden verleid deze aan te planten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer