Biodiversiteit eist veel van melkveehouders

Melkveehouders voldoen nog lang niet aan de scherpe doelen in de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij. Terugkijkend naar 2016 zou maar 0,14 procent van de melkveebedrijven aan alle doelen tegelijk kunnen voldoen.

Biodiversiteit+eist+veel+van+melkveehouders
© Huisman Media

Dat blijkt onderzoek van team van deskundigen van Wageningen University & Research en het Louis Bolk Instituut.

Het team werkte aan het onderbouwen van de doelen die de Duurzame Zuivelketen wil gebruiken in de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij. Daarbij wordt gewerkt met Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI) zoals de emissie van broeikasgassen, het stikstofbodemoverschot, de emissie van ammoniak, het aandeel eiwit van eigen land en het aandeel blijvend grasland.


Broeikasgassen per kilo melk

Een van de doelen is om de emissie van broeikasgassen niet te laten groeien ten opzichte van 2011. Om dit te halen bij het productievolume van 2016, moet de CO2-emissie gemiddeld op een niveau van 990 gram per kilo meetmelk liggen.

Het advies is om bij het vaststellen van deze doelwaarde rekening te houden met de grondsoort in verband met de extra emissie van broeikasgassen op veengrond. Om op landelijk niveau gemiddeld wel voldoen aan 990 gram, is de doelwaarde voor bedrijven met klei- en zandgrond verlaagd.


• Meer over de achtergrond van de biodiversiteitsmonitor in: FrieslandCampina komt met biodiversiteitsmonitor

De norm van 990 gram per kilo melk is een forse uitdaging. In 2016 voldeed nog maar 3 procent van de bedrijven aan de voorgestelde doelwaarden. Gemiddeld is een emissiedaling van 18 procent nodig.



Stikstofoverschot

Bij het stikstofbodemoverschot is nog geen specifiek sectoraal doel vastgesteld. Er mag alleen geen verslechtering plaatsvinden ten opzichte van 2011. Het advies is om aparte doelwaarden voor klei, veen en zand te gebruiken. Het blijkt dat 75 procent van de bedrijven de voorgestelde doelwaarde al haalt en dat er gemiddeld op sectorniveau geen daling ten opzichte van 2016 nodig is.

De ammoniakemissie zou gemiddeld op een niveau van 48 kilo per hectare moeten liggen. In 2016 voldeed 12 procent van de bedrijven aan de voorgestelde doelwaarden en gemiddeld is een daling van 24 procent nodig.

Voor het aandeel blijvend grasland is ook nog geen doel op sectorniveau. Het doel voor eiwit van eigen grond bedraagt 65 procent. In 2016 voldeed 46 procent van de bedrijven daaraan.


Uitdagende doelstellingen

Voorzitter van de LTO-vakgroep Melkveehouderij Wil Meulenbroeks noemt de doelstellingen zeer uitdagend. 'In het verleden was hier ook relatief weinig aandacht voor. We staan als sector nog maar aan het begin van onze inspanningen.'


• Meer over de duurzame zuivelketen is te lezen in: Duurzame zuivelketen komt met nieuwe doelen voor 2030

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer