Kleine+bosjes+van+groot+belang+voor+maatschappij
Nieuws
© Han Reindsen

Kleine bosjes van groot belang voor maatschappij

Kleine bosjes zijn belangrijker dan gedacht. In vergelijking met grotere bossen slaan ze meer koolstof op in de bodem, bevatten ze betere voedselbronnen voor wilde dieren en leven er minder teken.

Bossen in Europa zijn erg versnipperd. Daardoor ontstaan meer en meer kleine bosjes die zo groot zijn als een voetbalveld of zelfs kleiner. Over de biodiversiteit en de ecosysteemdiensten van die bosjes was tot hiertoe weinig geweten. Tot nu.

‘Met ecosysteemdiensten bedoelen we alle diensten die ecosystemen aan de samenleving leveren, bijvoorbeeld natuurlijke bescherming tegen overstroming, bestuiving van gewassen door wilde insecten, natuurlijke waterzuivering, klimaatregulering, recreatie in de natuur, enzovoort’, verduidelijkt Kris Verheyen van de Universiteit Gent, die het onderzoek mee op poten zette.

Biodiversiteit

Hoe groter het bos, hoe groter de biodiversiteit en dus hoe meer ecosysteemdiensten het kan bieden. Dat leek een logische redenering. De onderzoekers ontdekten het tegendeel. ‘In verhouding tot grote bossen bevatten kleine bosjes inderdaad minder soorten planten en dieren, maar ze leveren wel proportioneel meer ecosysteemdiensten per oppervlakte’, zegt Pieter de Frenne van Universiteit Gent.

De onderzoekers bestudeerden bosfragmenten in heel Europa. Daarbij merkten ze drie zaken op waarin kleine bosjes beter scoren dan hun grote broers: ze slaan per oppervlakte-eenheid meer koolstof op in de bodem, ze bevatten geschikter voedsel voor wilde dieren en er leven minder teken.

Niet onderschatten

‘Onze resultaten tonen aan dat het belang van kleine bossen voor de maatschappij niet onderschat mag worden’, geven de onderzoekers aan. ‘Tot hiertoe werden deze bosjes grotendeels genegeerd in het beleid. Daar moet verandering in komen, want ze hebben een groot maatschappelijk belang.’

De onderzoekers stellen gerichte beleidsmaatregelen voor om deze bosfragmenten te behouden.

Weer

 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer