5 vragen over postpakket met kruidenthee van boerenland

Met hun bedrijf Ptthee hebben Matthijs Westerwoudt en Daan van Diepen uit Amsterdam de ASN Bank Wereldprijs 2019 gewonnen. Zij maken thee van bloemen en kruiden die ze inzaaien op stroken boerenland, met als doel om de biodiversiteit in Nederland te bevorderen.

5+vragen+over+postpakket+met+kruidenthee+van+boerenland
© Twan Wiermans

Waarom Ptthee?

Commonland en Wij.land, organisaties die zich bezighouden met het herstellen van landschappen en ecosystemen, waren inspiratiebronnen voor de initiatiefnemers. Ze hebben dit jaar The Landscape Company opgericht, waarmee ze meer diversiteit in de landbouw willen brengen.

Geen van beiden heeft een landbouwachtergrond. Daarom hebben ze contact gezocht met boeren uit het netwerk van Wij.land om verdienmodellen te ontwikkelen. Door naar hen te luisteren, begrepen ze dat boeren behoefte hebben aan meer kruiden op hun land om de biodiversiteit te bevorderen.

Hoe werkt het?

Ptthee levert gratis kruidenzaad aan boeren. Om de kosten voor hen zo laag mogelijk te houden, vergoedt het bedrijf eventuele kosten voor zaaien en frezen. De ondernemers oogsten de kruiden door ze te maaien, maar maximaal de helft van wat er staat, zodat de biodiversiteit gehandhaafd blijft.

Het maaisel gaat naar een sociale werkplaats, waar werknemers ze sorteren op kleur. De productie van de thee vindt plaats na het drogen van de kruiden. Die gaat per post naar de consument, vandaar de naam Ptthee.

Om welke kruiden gaat het?

Tijdens vooronderzoek bleek dat de theemarkt redelijk verzadigd is, maar dat er nog wel groei mogelijk is in kruidenthee. De kruiden voor bestaande merken kwamen tot verbazing van Westerwoudt en Van Diepen allemaal uit het buitenland. Van de boeren hoorden ze dat voor een kruidenrijk grasland vooral behoefte is aan bekende kruiden als klaver, paardenbloem, weegbree, kamille en brandnetel. Daarvan is prima thee te maken.

Wat voor boeren nemen deel?

Ptthee werkt nu samen met acht biologische melkveehouders en een biologisch akkerbouwbedrijf, maar ook gangbare bedrijven kunnen meedoen. Voor de thee zijn relatief weinig kruiden nodig, dus het grootste deel blijft op het land staan.

Alle boeren mogen land beschikbaar stellen voor de kruiden. Maar voor de oogst gebruiken de ondernemers alleen biologisch gekweekte kruiden, om aan alle eisen op het gebied van voedselveiligheid te voldoen.

Hoe kunnen boeren meedoen?

Aan het eind van het jaar keert Ptthee een deel van zijn winst uit aan de boeren als biodiversiteitsdividend. Ze kunnen vanaf 200 vierkante meter meedoen en mogen zelf aangeven waar ze de kruiden willen hebben.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer