Twence+vergoedt+dioxineschade+door+brand
Nieuws
© Reggestreekfotografie Bert Kamp

Twence vergoedt dioxineschade door brand

Afvalverwerker Twence vergoedt schade die akkerbouwers en veehouders lijden als gevolg van de brand die zaterdag 30 juni woedde op het industrieterrein in Hengelo. Er is niet alleen melk maar ook graan vernietigd, afkomstig uit het gebied dat door de gemeente op basis van metingen door het RIVM met dioxine besmet is verklaard.

Dit ovaalvormige gebied met een lengte van ongeveer 5 kilometer bevindt zich ten westen van de locatie langs de snelweg A35, richting Delden. De gemeente Hengelo heeft veehouders op basis van RIVM-advies aangeraden hun vee op te stallen, geen vers gras te voeren en geen gewassen te oogsten.

Lees ook: Vee op stal na brand bij afvalverwerker

Besmetting verregent

Eind deze week komt er waarschijnlijk meer duidelijkheid over de nasleep van de brand, als de gemeente Hengelo een gedetailleerd rapport publiceert over de ernst van de dioxinebesmetting in het gebied. Eerder maakt de gemeente de exacte dioxinewaarden die zijn gemeten in gras en andere landbouwgewassen door het RIVM niet bekend. Er is sprake van ‘licht verhoogde dixionewaarden’, zegt het RIVM. Als het flink regent, zal de besmetting weer zijn verdwenen, verwacht een woordvoerder van de gemeente.

Agrariërs die opbrengsten mislopen door vernietigde producten kunnen zich melden bij de afvalverwerker door te mailen naar communicatie@twence.nl. Voorzitter Arjan Bonthuis van de LTO-afdeling Zuid Twente heeft er vertrouwen in dat Twence de schade correct zal afwikkelen.

Mestverwerking

Net als Twence gaat Bonthuis er van uit dat de brand geen gevolgen heeft voor het opstarten van de geplande mestverwerking op het terrein van de afvalverwerker. Eind dit jaar zijn de vergunningen rond, denkt Twence. De brand hoeft geen gevolgen te hebben voor de vergunningenprocedure die loopt bij de provincie Overijssel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer