Van+brandstichting+verdachte+boer+voorlopig+op+vrije+voeten
Nieuws
© Pixabay

Van brandstichting verdachte boer voorlopig op vrije voeten

De rechtbank in Utrecht heeft de 36-jarige boer Gert S., verdacht van meerdere brandstichtingen, woensdag onder voorwaarden op vrije voeten gesteld. Hij zat een half jaar in voorarrest.

S. ontkent in alle toonaarden dat hij de hand heeft gehad in de branden. In totaal gaat het inmiddels om zeven gevallen, in achtereenvolgens Wijk bij Duurstede, Werkhoven en 't Goy. De eerste brand woedde eind oktober 2018. In de weken daarna volgden er meer. Stallen en loodsen werden in de as gelegd. Tientallen stuks vee zijn in de vlammen omgekomen.

S. werd in december 2018 aangehouden op verdenking van het stichten van branden in zijn bedrijf in Werkhoven, maar de rechter-commissaris stelde hem bij gebrek aan harde aanwijzingen op vrije voeten. In juli vorig jaar werd hij opnieuw gearresteerd, na een brand in zijn onderkomen in 't Goy, dat hij had betrokken omdat zijn huis in Werkhoven onbewoonbaar was geworden. Sindsdien zat hij vast. S. komt donderdag vrij.

Daverend applaus

De in groten getale naar de rechtszaal gekomen familie en vrienden begroetten de beslissing van de rechtbank met een daverend applaus. S.' advocaat Tim Vis, die de vrijlating uitvoerig had bepleit, meent dat er geen snipper bewijs is voor de stelling dat S. de branden heeft gesticht. Volgens hem zijn er tal van aanwijzingen in andere richtingen.


Het Openbaar Ministerie had het nakijken. Justitie wilde S. in de cel houden. Niet alleen voor de brand in 't Goy, maar ook voor het stichten van brand in een woning in Wijk bij Duurstede. Voor dat huis had de man eind 2018 een voorlopig koopcontract getekend. S. had behalve een boerderij een bedrijf dat hooi- en strobalen verpakte en bracht in die woning werknemers onder.

Financiële malversaties

Justitie heeft een tweede onderzoek naar S. op touw gezet, dat gericht is op een reeks financiële malversaties, waaronder het witwassen van 475.000 euro. Ook die beschuldigingen wijst S. van de hand.

Op 23 januari bepaalt de rechtbank welk onderzoek nog gedaan moet worden en welke getuigen gehoord moeten worden. Woensdag gelastte de rechtbank al een extra, onafhankelijk onderzoek naar de brand in 't Goy. Een inhoudelijke behandeling van de zaak is nog niet gepland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer