%27Landbouw+heeft+nog+geen+grip+op+stalbranden%27
Nieuws
© Reggestreekfotografie Bert Kamp

'Landbouw heeft nog geen grip op stalbranden'

De veehouderij krijgt maar moeilijk de vinger achter de oorzaak van stalbranden. Dat bleek deze week tijdens een Kamerdebat over dierenwelzijn. Landbouwminister Carola Schouten komt in december met nieuwe maatregelen.

Hoewel ook onderwerpen als diertransporten, hitteregels en sterfte onder jonge dieren aan de orde kwamen, ging het Kamerdebat woensdag over dierenwelzijn toch vooral over stalbranden. Er is waardering voor Actieplan Stalbranden en de inzet van de sector om stalbranden te voorkomen, maar de Kamerleden zien nog te weinig vooruitgang op dit dossier.

De Kamer wil dat er meer deskundigen worden geraadpleegd over mogelijke stalbrandoorzaken, dat er meer mogelijkheden komen voor knaagdierbestrijding rondom stallen en dat er een jaarlijkse apk van stallen komt. Ook de invoering van het Stable Safe-systeem kwam aan de orde. Dat is een systeem dat dieren bij stalbranden de mogelijkheid biedt de stal snel te verlaten, zonder dat de boer hoeft in te grijpen.

Rouwkaarten

Minister Schouten, die kort voor het debat zestienduizend rouwkaarten van bezorgde burgers naar aanleiding van de branden ontving, deelt de zorgen van de Kamer. 'Stalbranden zijn vreselijk. Zowel voor de dieren als voor de ondernemer. Niemand wil dit. Maar ik heb helaas geen knop die ik in kan drukken om het probleem op te lossen. We hebben de denkkracht van elkaar nodig.'

Wel gaat de minister de initiatiefnemers van Actieplan Stalbranden weer bij elkaar roepen. Ook praat ze binnenkort met dierenwelzijnsorganisaties over dit onderwerp. En ze gaat eveneens in gesprek met de door de Kamer aangedragen deskundigen op dit gebied.

Praktijkpilot

Schouten wil ook samen met Varkens Innovatie Center (VIC) in Sterksel opnieuw kijken naar het Stable Safe-systeem. 'Er komt een praktijkpilot'. Daarnaast komt er nader onderzoek naar de rol van luchtwassers bij stalbrand. De minister vindt het nog wel te vroeg voor een jaarlijkse apk-keuring van stallen. Eerst wil ze zicht hebben of er snelle detectiesystemen rondom brand mogelijk zijn in de technische ruimten van veehouderijbedrijven.

De aanpak van knaagdierbestrijding wil ze vooralsnog niet aanpassen. 'We zetten in op preventie. En veehouders kunnen ook zelf knaagdieren bestrijden als ze gecertificeerd zijn. Er zijn dus gewoon mogelijkheden voor een adequate bestrijding.' In december informeert Schouten de Tweede Kamer nader over mogelijke nieuwe maatregelen om stalbranden te voorkomen.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  20° / 14°
  50 %
 • Zondag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer