'Continuïteit varkenssector staat ter discussie'

Het komt incidenteel voor dat grote varkensbedrijven niet zijn te verzekeren, betoogt John de Hoon, sectormanager Agro bij verzekeraar Interpolis. Hij vindt de continuïteit van de sector een veel prangender vraagstuk.

%27Continu%C3%AFteit+varkenssector+staat+ter+discussie%27
© Interpolis

Hoe gaat u als agrarisch verzekeraar te werk?

'We schatten de kans op schade en het effect van een calamiteit in. We zijn gebaat bij een portefeuille van enige omvang en uniforme risico's. Risicomanagement is een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsvoering; dit is nodig om de schadelast te beperken en omdat we dan minder kapitaal aan hoeven te houden.

Bij uitbreiding beoordelen we het bedrijf als geheel en dat betekent dat ook bestaande stallen soms aangepast moeten worden

John de Hoon, sectormanager Agro bij Interpolis

'Om het verzekeringstechnische resultaat te verbeteren, kunnen we preventie toepassen of zorgen voor meer geld om schade te betalen door de premie te verhogen. Vanuit het oogpunt van solidariteit gelden voor alle verzekerden dezelfde acceptatie-eisen.'

Zoals?

'Al langer stellen we eisen aan bijvoorbeeld materiaalgebruik, compartimentering, detectie, bluswatervoorziening of back-upsystemen voor als de stroom uitvalt. Bouwregelgeving heeft daar een deel van overgenomen. Bij uitbreiding of nieuwbouw beoordelen we het bedrijf als geheel en dat betekent dat ook bestaande stallen soms aangepast moeten worden.'

Klopt het beeld dat steeds meer varkensbedrijven onverzekerbaar zijn?

'Ik denk dat het om incidenten gaat. Het klopt wel dat verzekeraars steeds meer eisen stellen aan varkensbedrijven. Varkenshouders kunnen de keuze maken om niet aan onze preventievoorwaarden te voldoen en ergens anders te verzekeren waar die voorwaarden niet gelden. Willen ze later toch bij ons verzekeren, dan gelden uiteraard onze voorwaarden weer.'

Zijn de risico's toegenomen?

'Ja, vooral door schaalgrootte op een beperkt bouwblok. Daarnaast zijn er aanvullende risico's door meer installaties bij stallen, zoals luchtwassers, maar ook zonnepanelen op een gebouw dat daarvoor bouwkundig niet geschikt is. De kwaliteit van de installatie laat soms te wensen over. We adviseren ondernemers met bouwplannen om de verzekeraar mee te laten kijken in de ontwerpfase.'

Speelt imago een rol?

'Uiteraard. Neem stalbranden. Dat straalt op alle partijen in de sector af, ook op ons. Ik denk dat niet verzekerbaarheid, maar continuïteit voor de varkenshouderij het vraagstuk is. Hoe blijft die gewaarborgd onder toegenomen maatschappelijk druk? Vroeg of laat loop je als sector tegen een grens aan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer