Varkenshouderij veel lastiger te verzekeren

Door strengere eisen voor de verzekeraar en grotere brandrisico's zijn grote varkenshouderijen steeds lastiger te verzekeren. Soms vallen bedrijven buiten de boot of brengen stalaanpassingen hoge kosten met zich mee.

Varkenshouderij+veel+lastiger+te+verzekeren
© Reggestreekfotografie

Slechts een handjevol verzekeraars ontfermt zich vandaag de dag over varkenshouderijen. 'Zeker als er sprake is van asbest of zonnepanelen op het dak of als het gaat om miljoenenbedrijven, dan haken verzekeraars al bij voorbaat af', weet Denise de Ridder van LTO Verzekeringen.

Het Verbond van Verzekeraars bevestigt het beeld van een selecte groep aanbieders. 'De belangrijkste reden is dat de schade structureel te hoog blijft, vooral door stalbranden', zegt een woordvoerder. 'Verzekeraars zijn er om een incidentele klap op te vangen voor hun klanten, maar bij de huidige hoge schadelast is er blijkbaar iets mis in de veehouderij.'

Niet welkom

De Ridder schat dat enkele tientallen bedrijven onverzekerd zijn of waarmee de verzekeraar het contract al heeft opgezegd. 'En die varkenshouders gaan natuurlijk rondbellen en krijgen dan ook van andere verzekeraars te horen dat ze niet welkom zijn of grote aanpassingen moeten doen aan de inrichting van de stal.'

Vroeger was de klant nog koning, maar die tijd is echt voorbij

Denise de Ridder, LTO Verzekeringen

Bestuurslid Bart Verhees van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) ziet bij verzekeraars steeds strengere voorwaarden, zoals een verplichte asbestsanering. Ook worden volgens hem ondernemers geconfronteerd met premieverhogingen van tientallen procenten.

Premiedifferentiatie

'Wij vinden premiedifferentiatie op zich geen bezwaar: bedrijven die veel hebben geïnvesteerd in het voorkomen van schade hoeven niet te betalen voor bedrijven die dit niet doen.'

Volgens Verhees hebben verzekeraars de POV verzekerd dat in principe alle bedrijven zijn te verzekeren, maar dat er uniforme eisen zijn waaraan nieuwe klanten moeten voldoen. 'Wij roepen varkenshouders die zich niet zouden kunnen verzekeren, dan ook op om zich bij de POV te melden.'

Moeilijker

Een van de partijen op de markt die zich recent heeft teruggetrokken, is ASR. Een partij die wel actief is, is Univé. Harry Helmich, directeur/bestuurder in Noord-Nederland, erkent dat het voor varkenshouders moeilijker is geworden, zeker op plekken waar stallen dicht op elkaar zijn gebouwd. Bij Univé wijst zowel een technische als bouwkundige controle uit of ze een nieuwe verzekerde accepteren.

'We hechten veel belang aan compartimentering en hebben soms aanvullende eisen als goede isolatie en zelfblussystemen, vooral rond de meterkast. Daarbij proberen we als verzekeraar onze risico's in de portefeuille te spreiden over meerdere sectoren.'

Volgens Helmich is de terugtrekkende beweging van verzekeraars 'nooit goed voor de marktwerking en daarmee ook niet goed voor de agrarische ondernemers'. In Groningen en Drenthe ziet hij meer mogelijkheden voor veehouders om zich te verzekeren dan in veedichte gebieden in het zuiden van het land. 'Het allerbelangrijkste is dat we rampen voorkomen en zeker het overlijden van dieren.

Kapitaaleisen

Hoge risicobedragen zijn voor verzekeraars steeds moeilijker af te dekken. Ook stelt De Nederlandsche Bank extra kapitaaleisen aan verzekeraars en mogen de verliezen in de ene portefeuille niet meer worden verrekend met een andere. Daarnaast worden varkensbedrijven steeds groter en daarmee nemen de risico's bij schade automatisch toe.

Varkenshouders laten ook steekjes laten vallen in de bedrijfsvoering, merkt De Ridder op. 'Vroeger was de klant nog koning, maar die tijd is echt voorbij. Daarnaast is het een ons-kent-onswereld waarbinnen een varkenshouder niet zomaar van de ene naar de andere partij kan overstappen.'

Extra inspanningen

Benjamin Overkleeft, accountmanager bij LTO Verzekeringen, denkt dat extra inspanningen nodig zijn. Intensieve bedrijven worden in zijn ogen 'te groot om te verzekeren'.

'Zeker als bedrijven uitbreiden op dezelfde locatie. Soms zijn ingrijpende maatregelen nodig, zoals een tussenliggende stal slopen. Ook is er een garantstelling nodig voor verzekeraars om grote bedrijven te kunnen blijven verzekeren. Daar kan de overheid een rol bij spelen.'

Provincies

Verhees vindt dat provincies wat meer ruimte moeten toestaan in de omvang van het bouwblok voor een brandveilige uitbreiding. Hij ziet ook ruimte voor meer maatwerk bij verzekeraars. Zo is een bijna afgeschreven stal nu vaak voor een hoog bedrag verzekerd met navenante premie.

'Voor oude stallen kan het soms aantrekkelijk zijn om niet de herbouwwaarde, maar voor alleen de restwaarde te verzekeren', pleit de POV-bestuurder. 'Op de veiligheid van de dieren kan niet worden bezuinigd. Daarom is een goede back-up voor stroomuitval een absolute must.'

Actieplan Stalbranden
Het Verbond van Verzekeraars heeft zich met LTO Nederland, Dierenbescherming, brandweer en Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) aangesloten bij het Actieplan Stalbranden. Sinds 2012 worden gezamenlijk stappen gezet, maar volgens de betrokken partijen moet brandpreventie onverminderd door blijven gaan. Het doel: minder slachtoffers. 'De rol van verzekeraars in dit plan is vooral het bewustzijn van de brandrisico's te vergroten bij de veehouders. Daarnaast proberen wij samen met de brandweer de brandoorzaken beter in kaart te brengen. Uiteindelijk moet de schadelast omlaag. Preventie en goed risicomanagement zijn dus de oplossing', zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer