Onderzoeksraad+onderzoekt+stalbranden
Nieuws
© Bert Kamp

Onderzoeksraad onderzoekt stalbranden

De Onderzoeksraad voor Veiligheid start een onderzoek naar stalbranden in de veehouderij. Het onderzoek richt zich op de vraag hoe kan worden voorkomen dat grote aantallen dieren bij stalbranden om het leven komen.

De Onderzoeksraad is een volledig onafhankelijke organisatie die zelf kan bepalen waar zij onderzoek naar doet. Het onderwerp is nu geagendeerd. De komende periode zal de Onderzoeksraad de eerste informatie verzamelen en op basis daarvan de verdere focus en afbakening van het onderzoek bepalen.

Sara Vernooij van de Onderzoeksraad voor Veiligheid verwacht dat het onderzoeksrapport eind 2020 gepresenteerd zal worden. 'Onderzoeken duren bij ons gemiddeld een jaar. We zullen zowel de directe als de achterliggende factoren onderzoeken. Denk daarbij aan de bouwwijze van stallen, regelgeving en materiaalkeuze.

Reeks voorvallen

Hoe het onderzoek wordt uitgevoerd, wordt nader uitgewerkt. Vernooij: 'Dat kan naar aanleiding van een specifieke casus of een reeks voorvallen. Wij hebben veel wettelijke bevoegdheden en kunnen bijvoorbeeld beslag leggen op informatie. Dat geeft ons de mogelijkheid als onafhankelijke partij om gedegen onderzoek te doen.'

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer