Aardappelloods+na+brand+in+recordtempo+weer+opgebouwd
Reportage
© Peter van Houweling

Aardappelloods na brand in recordtempo weer opgebouwd

Een hevige brand verwoestte in maart twee loodsen van het bedrijf van de familie Vermue in Heinkenszand. Vanaf dat moment was alles erop gericht om uiterlijk 28 oktober nieuwe loodsen gereed te hebben. Dat lukte.

De brand ontstond tijdens het 'gassen' van de aardappels. Glaswol vatte vlam en binnen vijftien minuten had het vuur zich over de hele lengte van de 65 meter lange schuur verspreid. Een tweede schuur, met een bewaarplaats, koelcellen, diepvries, werkplaats en machineberging ging ook in vlammen op. Een kleinere schuur en de woning bleven bespaard. Bijna alle machines en opgeslagen producten gingen verloren.

Resten van isolatiemateriaal en afgebladderde verf lagen tot aan de andere kant van het dorp. Gelukkig had Vermue tijdig zijn asbestdak vervangen.

De brand heeft een enorme impact gehad op het bedrijf en de familie. De materiële schade liep in de miljoenen. Maar de Vermues gingen niet bij de pakken neer zitten. Integendeel, de maandag na de brand zaten ze al op het gemeentehuis om te overleggen over nieuwe loodsen. Daarna maakten ze ruwe schetsen en legden die voor aan de gemeente. 'Akkoord', was de reactie.

De verzekering betaalde sneller dan de meeste afnemers van onze producten

Marinus Vermue, aardappelteler in Heinkenszand

Klanten niet teleurstellen

Voor de familie stond één ding als een paal boven water: 28 oktober moesten twee van de beoogde drie bewaarloodsen zo ver klaar zijn dat de klanten van het koelbedrijf hun producten erin konden rijden. 'We wilden onze klanten niet teleurstellen', zegt Marinus Vermue. 'Anders ben je die kwijt.' Alleen met heel snel handelen zou die datum haalbaar zijn.

De nieuwe koelcellen.
De nieuwe koelcellen. © Anton Dingemanse

De derde loods, voor de eigen producten, mocht wel wat later klaar zijn. Daarvoor zou vast wel ruimte zijn bij een collega. Een week na de brand belde er al een collega met een bewaarruimte.

De eerste honderd dagen na de brand moesten 'ongekend veel' dingen tegelijk worden geregeld. Het opruimen van de ravage, de nieuwbouw die in eigen beheer werd opgepakt, het afhandelen van de verzekering en het kopen van nieuwe machines. Ondertussen ging het akkerbouwbedrijf, dat meerdere samenwerkingen heeft, ook gewoon door.

Afval

Een bedrijf met een vergistingsinstallatie wilde uit de ravage wel de losgestorte producten hebben. Maar alles wat in kisten zat tijdens de brand was gewoon afval. Het scheiden was onbegonnen werk.

De gemeente werkte goed mee. Vader Lauran en zoon Marinus Vermue gingen zelf naar de commissie van welstand van de gemeente, met iemand van het bouwbedrijf. Dat was ongebruikelijk, maar het mocht vanwege de grote tijdsdruk. De commissie had weinig aanmerkingen en ging dezelfde dag nog akkoord. Dat kwam vooral omdat ze zoveel mogelijk rekening hadden gehouden met de gemeentelijke bouwregels.

'We moesten daardoor wel een paar dingen laten varen, maar die waren niet echt belangrijk', zegt Marinus Vermue. Diezelfde avond stuurden ze een aangepaste tekening naar de gemeente. Daarna volgde de wettelijke procedure van zes weken en kon de bouw starten.

Vloerverwarming voor de werkplaats en de machines.
Vloerverwarming voor de werkplaats en de machines. © Anton Dingemanse

Strak schema

Voor de bouwvak was de fundering klaar en de vloer van de eerste loods gestort. Direct na de bouwvak werden de spanten gezet. 'Het was een heel strak schema', blikt Vermue terug.

Tegelijk met de bouw van de loodsen moest ook bijna een heel nieuw machinepark worden gekocht, waaronder veel vrijwel unieke machines, zoals de verwerkingslijnen voor de witlof en de zwarte bessen.

Ook niet onbelangrijk was de afhandeling van de schade met de verzekering. Dat verliep veel makkelijker dan ze hadden verwacht. Lauran Vermue: 'We hebben een middag om tafel gezeten en alle schade langsgelopen. Diezelfde avond was er al een mail: 'Akkoord'. De verzekeraar betaalde zonder problemen binnen drie weken het totale bedrag uit. Daar stond ik van te kijken. Ze betaalden sneller dan de meeste afnemers van onze producten.'

Goede documentatie

Dit kon omdat de Zeeuwse ondernemer alles goed op een rijtje had, van alle machines de nieuwwaarde en de dagwaarde. 'Ze willen natuurlijk wel bewijs zien.' Alleen voor gereedschap kregen ze minder dan de werkelijke waarde. Dat was 'slechts' voor 10.000 euro verzekerd. 'Daar kom je nergens mee', zegt Marinus Vermue.

Hoe gek het ook klinkt, vader en zoon kijken terug op een 'geweldige periode'. Lauran Vermue: 'Iedereen wilde meewerken. De verzekering, de gemeente en het bouwbedrijf. Soms liepen er twintig mensen van vijf bedrijven tegelijk hier. Maar ze werkten als één team met één doel: 28 oktober klaar zijn.'

In het begin vroeg het bouwbedrijf nog hoe hard de deadline van 28 oktober was. 'Daar kun je niet aan tornen', stelde Lauran Vermue. 'Want twee weken te laat is een seizoen te laat.'

Akkerbouw- en koelbedrijf Vermue
De familie Vermue heeft een akkerbouwbedrijf en een koelbedrijf. Marinus Vermue heeft vorig jaar het akkerbouwbedrijf van zijn ouders overgenomen en heeft samen met zijn vrouw akkerbouwbedrijf Vermue-Voesenek. Ook teelt hij veel in deelbouw met collega's. De belangrijkste teelten zijn zwarte bessen en witlofwortelen. Daarnaast teelt hij onder andere fritesaardappelen, knolselderij voor versmarkt, tweedejaars plantuien en suikerbieten. Het koelbedrijf is van zijn ouders. De hoofdtakken daarvan zijn het koelen van witlofwortelen en het opslaan en koelen van zwarte bessen. De zwarte bessen worden in juli geoogst. Dan gaan ze kort in de koeling tot ze naar de afnemer kunnen. Door de spreiding van de producten zijn de koelcellen jaarrond in gebruik. De bouw van twee van de drie nieuwe loodsen is klaar. Die zijn voor producten van klanten. Voor de brand was de capaciteit 2.250 kisten en nu 3.300 kisten. De nieuwe loodsen met een goothoogte van 7 meter mogen hoger zijn dan de oude.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer