RIVM+geeft+inzicht+in+brongegevens
Nieuws
© Johan Wissink

RIVM geeft inzicht in brongegevens

Het RIVM heeft alle emissiedata openbaargemaakt. Met deze brongegevens in Nederland is het mogelijk stikstofdepositieberekeningen uit te voeren.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) had al aangekondigd de gegevens openbaar te maken. De rechter bepaalde half december dat het instituut voor 1 januari 2020 een beslissing moest nemen over het beschikbaar stellen en openbaar maken van gegevens.

Mocht dat niet kunnen, moest het duidelijk beargumenteren waarom deze gegevens niet openbaar worden gemaakt. Dat kort geding was aangespannen door het Mesdag Zuivelfonds en Stichting Stikstofclaim. Het RIVM gaf eind december aan de gegevens begin januari te publiceren.

Emissiedata

De gegevens over alle stikstofemissies, waarmee de berekeningen in 2019 uitgevoerd zijn, zijn beschikbaar voor iedereen. De Nederlandse emissiedata zijn gebaseerd op openbare data van de Emissieregistratie van het RIVM.

Deze data hebben betrekking op gedetailleerde informatie over de emissies van bedrijven, zodat externe partijen de stikstofdepositieberekeningen van het RIVM zelf kunnen uitvoeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
 • Donderdag
  16° / 11°
  70 %
Meer weer