RIVM+deelt+emissiedata+van+industrie
Nieuws
© DIRK HOL

RIVM deelt emissiedata van industrie

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat de emissiedata van bijna alle bedrijven vrijgeven. Dat laat het Mesdag Zuivelfonds weten.

Volgens Mesdag Zuivelfonds heeft de advocaat van het RIVM dit medegedeeld. De data worden ter beschikking gesteld aan het Mesdag Zuivelfonds en stichting Stikstofclaim. De data worden gebruikt voor de onderbouwing van het stikstofbeleid van de overheid. Op 13 december spanden beide stichtingen een kort geding aan tegen het RIVM. De stichtingen eisten vrijgave van de emissiedata.


De rechter oordeelde dat het RIVM voor 1 januari 2020 bekend moest maken of ze de emissiedata wil delen met beide organisaties. Nu het RIVM dat wil doen, moet het rijksinstituut de data voor 7 januari 2020 leveren. Als het RIVM niet tot vrijgave was overgaan, had de organisatie de redenen daarvoor bekend moeten maken.

Industriële bedrijven

Volgens de advocaat van het RIVM gaat het om de emissiegegevens van honderden industriële bedrijven, meldt het Mesdag Zuivelfonds. Die waren tot nu toe niet openbaar. Van twee bedrijven worden de emissiegegevens niet openbaar gemaakt. Deze bedrijven hebben daar bezwaar tegen om privacy-redenen. Het is niet bekend om welke twee bedrijven het gaat.

Zowel Mesdag Zuivelfonds als stichting Stikstofclaim verwelkomen het besluit van het RIVM. 'Tot nu toe zijn de emissiegegevens van zo'n 750 industriële bedrijven openbaar van de naar schatting 8.000 tot 10.000 bedrijven, terwijl de boerenbedrijven 'tot de laatste koe' in beeld zijn', schrijft het Mesdag Zuivelfonds. Het valt nu volgens deze stichting niet te controleren of de overheid naast de boerenbedrijven, ook de uitstoot van andere bedrijven voldoende in beeld heeft. Beide stichtingen hebben daar hun twijfels over.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 8°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
Meer weer