Verkoop+Agrimarkt+stuwt+winst+CZAV
Nieuws
© Johan Wissink

Verkoop Agrimarkt stuwt winst CZAV

De coöperatieve aan- en verkooporganisatie CZAV heeft in het boekjaar 2018-2019 een winst geboekt van ruim 24 miljoen euro na belasting. De organisatie spreekt van een uitzonderlijk hoog resultaat dat nagenoeg volledig is toe te schrijven aan de verkoop van de aandelen Agrimarkt bv.

CZAV maakte op 15 juli 2019 bekend supermarktketen Agrimarkt te verkopen. De overdracht vond plaats op 31 oktober 2019, maar werd verwerkt in het boekjaar eindigend op 30 september 2019. Daardoor haalde CZAV dit resultaat. Na goedkeuring door de ledenraad is besloten om van het totale resultaat van ruim 24 miljoen euro een bedrag van 5 miljoen euro toe te voegen aan de algemene reserve. Dit bedrag wordt vervolgens over een totale periode van drie jaar uitgekeerd.


In het voorjaar van 2020 wordt de systematiek verder uitgewerkt en deze wordt, na goedkeuring door de ledenraad, met ingang van najaar 2020 in werking gesteld. De overige boekwinst op Agrimarkt wordt toegevoegd aan de statutaire reserve en is beschikbaar voor de verdere ontwikkeling van CZAV en haar deelnemingen in de toekomst.

Uitgekeerd

De winst gemaakt op de coöperatieve boergerelateerde activiteiten is uitgekeerd in de vorm van een nakorting van 1,5 miljoen euro. Deze is uitgekeerd over meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, veevoeders, mais- en uienzaad en voor het eerst dit jaar ook over organische mest.

In juni werd een nabetaling op granen gedaan van 25 euro per 1.000 kilo. De pool van CZAV blijft daarmee de hoogste in het vijfjarig gemiddelde, stelt de organisatie. Het overige resultaat uit kernactiviteiten en andere deelnemingen is verwerkt in de jaarrekening en bedraagt circa 2,5 miljoen euro na belasting.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 9°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 9°
  70 %
Meer weer