CZAV+test+elektronische+behandeling+zaaizaad
Nieuws
© Haijo Dodde

CZAV test elektronische behandeling zaaizaad

Als alternatief voor zaadcoating met chemische middelen test CZAV elektronische ontsmetting van zaaizaad voor de teelt van wintertarwe.

De proefobjecten met de verschillende zaadbehandelingen zijn afgelopen week gezaaid op Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat. In een toelichting voor Omroep Zeeland vertelt teeltspecialist Bram de Visser van CZAV dat het doel van de test is om te kijken in hoeverre de verschillende zaadbehandelingen invloed hebben op de teeltresultaten.

'We gaan kijken of het elektronisch behandelde zaaizaad net zo presteert als het conventioneel gecoate zaaizaad', zegt De Visser. 'Het is onder meer de vraag of de zaadjes na de elektronische behandeling ook bestand zijn tegen bodeminsecten en tegen bodemschimmels.' CZAV gaat in elk geval de opbrengsten van de objecten bepalen en vergelijkt ook de kosten van de behandelingen.

Ziekten en plagen vanuit bodem

Aanleiding voor het onderzoek is het verbod op het gebruik van neonicotinoïden. Voor suikerbieten waren er dit jaar nauwelijks mogelijkheden om het zaaizaad te beschermen tegen ziekten en plagen vanuit de bodem. Dat resulteerde volgens De Visser onder meer in problemen met vergelingsziekte. Voor wintertarwe wil CZAV zich beter voorbereiden door alternatieven voor chemische zaadbehandeling vooraf goed te testen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer