Groenbemesters presteren beter in mengsels

Groenbemesters in mengsels presteren veelal beter dan enkelvoudig gezaaide groenbemesters. Dat meldt akkerbouwadviseur Lein de Visser van CZAV.

Groenbemesters+presteren+beter+in+mengsels
© Anton Dingemanse

Dit heeft volgens De Visser te maken met de onderlinge competitie van diverse soorten groenbemesters in samengestelde mengsels. 'Het lijkt erop dat de verschillende soorten in mengsels beter hun best doen. Je ziet dat terug aan de intensieve beworteling en aan de aanvoer van organische stof.'

De adviseur was vorige week een van de rondleiders tijdens de Bodemdag die CZAV in het kader van het project 'Leve(n) de Bodem' hield met Delphy en proefboerderij Rusthoeve. Ondanks het slechte weer was er veel belangstelling voor deze bijeenkomst in Colijnsplaat.

Zorgen

'Het is niet verstandig om voor groenbemesting klakkeloos een mengsel te zaaien', stelt De Visser. 'Vooraf moeten akkerbouwers een goed beeld hebben van de plantparasitaire aaltjes die op een perceel voorkomen. Zijn er zorgen over de vermeerdering van aaltjes, dan zijn daarvoor aangepaste mengsels te gebruiken. Als er geen zorgen zijn, dan kan een breed mengsel met zoveel mogelijk soorten groenbemesters worden ingezaaid.'

In een profielkuil wijst de adviseur op de effecten van groenbemesters op eventuele storende lagen. 'Sterke soorten die diep wortelen, hebben de voorkeur. In de verschillende profielkuilen zien we dat bijvoorbeeld bladrammenas veel dieper wortelt dan gele mosterd.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer