Alle ogen gericht op de minister

Nog een week kan landbouwminister Carola Schouten zich in de luwte van het kerstreces voorbereiden op de aangekondigde bronmaatregelen en gebiedsgerichte aanpak van de stikstofcrisis. Vanaf 13 januari zal dan ook het politieke circus rond stikstof weer losbarsten.

Alle+ogen+gericht+op+de+minister
© Dirk Hol

Ondertussen wordt er vanaf de zijlijn stevig ingepraat op de bewindsvrouw. Na het voorstel begin december van voorzitter Louise Fresco van Wageningen University & Research en voormalig landbouwminister Cees Veerman voor een Agrarische Hoofdstructuur deed ook Rabobank-topman Wiebe Draijer een oproep aan de minister.

Draijer pleit voor een vrijwillige ruilverkaveling van agrarische bedrijven en landbouwgronden om zo ruimte te bieden aan meer natuur en een verduurzaming van de voedselproductie. Een fonds met private en publieke gelden moet ervoor zorgen dat de grondmarkt in beweging komt.

De voorstellen van Fresco, Veerman en Draijer gaan uit van een grootschalige en eensgezinde heroriëntatie op de Nederlandse voedselproductie. De vraag is of Schouten, gezien de urgentie om uit de stikstofcrisis te komen, daar de tijd voor wil en kan nemen.

De voorstellen gaan uit van heroriëntatie van voedselproductie

Peter Smit, redacteur Nieuwe Oogst

De toenemende polarisatie binnen de landbouw lijkt zo'n breedgedragen aanpak bovendien in de weg te zitten. Hoe goed de bedoelingen ook zijn: tussen de zienswijze van het radicalere Farmers Defence Force en de nieuwe Boerenraad van natuurboeren gaapt een op het oog onoverbrugbare kloof.

Hoe anders was het toen Schouten aan de slag ging met haar landbouwvisie. Vanuit haar boerenadviesraad, rondetafelgesprekken en de land- en tuinbouw kwamen toen vooral positieve en constructieve signalen.

Of de land- en tuinbouw rond het stikstofdossier is uitgepolderd, gaan we in de komende weken en waarschijnlijk maanden zien. Veel zal afhangen van de offers die van andere sectoren gevraagd gaan worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer