Borgstellingsregeling+jonge+boeren+opengesteld
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Borgstellingsregeling jonge boeren opengesteld

Startende boeren kunnen vanaf 1 januari een lening aanvragen voor het verduurzamen van hun bedrijf. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft hiertoe een borgstellingsregeling opengesteld waarbij de overheid garant staat. Deze regeling was al eerder aangekondigd door het kabinet.

Minister Carola Schouten (LNV) vindt deze regeling nodig om verduurzaming van de land- en tuinbouw te stimuleren. Na overname is het voor starters in de land- en tuinbouwsector vaak niet direct mogelijk verduurzamingsinvesteringen te doen.

Met de borgstelling van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is het ook voor kredietverstrekkers interessant deze lening aan te bieden. De regeling geeft ondernemers de kans om tot drie jaar na overname een lening af te sluiten om te investeren in de toekomstbestendigheid van het bedrijf.

Bedrijfsovernamefonds

De borgstellingsregeling Vermogensversterkend Krediet (VVK) is onderdeel van het ‘Bedrijfsovernamefonds voor startende boeren en tuinders’ (voorheen het Jonge Boerenfonds). Mocht een bedrijf onverhoopt failliet gaan, dan staat het Rijk daarvoor garant. Het is de verwachting dat financiers door deze regeling 800 miljoen tot 1 miljard euro extra kunnen uitlenen. Het Rijk heeft 64 miljoen euro beschikbaar.

Minister Schouten heeft bij het opzetten van de regeling nauw samengewerkt met het NAJK, de RVO en de Rabobank.

Criteria

Om gebruik te kunnen maken van de regeling wordt het investeringsplan van startende agrariërs getoetst op de volgende criteria: het sluiten van kringlopen, het versterken van de sociaal economische positie van de boer in de keten, de klimaatopgave, ecosystemen, vitaliteit van het platteland, dierenwelzijn en waardering voor voedsel.

Deze criteria zijn afkomstig uit de LNV-toekomstvisie ‘Waardevol en Verbonden’. Naast het voldoen aan een van de kringlooplandbouwcriteria moeten de investeringen aantonen dat de rentabiliteit, en daarmee het toekomstperspectief, van het bedrijf verbeterd is ten opzichte van vóór de overname.

Opleiding

Van de totale 75 miljoen euro uit het Regeerakkoord komt er 11 miljoen euro beschikbaar voor het opzetten van een opleiding- en coachingstraject bij het begeleiden van het overnameproces.

Het opzetten of overnemen van een bedrijf en dit toekomstbestendig maken vraagt naast agrarische kennis ook kennis van ondernemerschap van de startende agrariërs. Op verzoek van de jonge boeren zelf is er daarom ruimte gecreëerd voor het ontwikkelen van een programma voor onafhankelijk advies en begeleiding bij duurzame bedrijfsovername.

Boeren en tuinders kunnen via de Rabobank vanaf 1 januari 2020 gebruik maken van de regeling. De Rabobank vraagt de borgstelling voor VVK aan via RVO.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  25° / 16°
  60 %
Meer weer