%27Verduurzaming+landbouw+zaak+van+overheid+%C3%A9n+markt%27
Achtergrond
© Huisman Media

'Verduurzaming landbouw zaak van overheid én markt'

Om de landbouw te verduurzamen, is een financiële inspanning nodig van de overheid, maar de markt zelf speelt ook een aanzienlijke rol in deze transitie.

Dat was de conclusie van een sessie met als thema 'Hoe geven we ruimte aan duurzame land- en tuinbouw voor natuur, boer en bewoner?', die dinsdag in Ede plaatsvond tijdens het evenement Gaan voor Gaaf van provincie Gelderland.

Tijdens Gaan voor Gaaf bespraken vertegenwoordigers van overheidsorganisaties, belangenbehartigers, burgers en overige stakeholders zes ruimtelijke thema's. Een daarvan ging over de toekomst van de landbouw in Gelderland.

Gelderland wil met dit soort sessies, waarvan er dit jaar en volgend jaar meer worden gehouden, inzichten verzamelen voor de beleidsinstrumenten van de provincie.

Uitdagingen

'We staan voor stevige uitdagingen in Gelderland. De opgaven zijn groot, de ruimte is beperkt en de tijd tikt. We willen met u scherp krijgen welke aanpak nodig is en wie hierbij aan zet zijn. Daarbij kijken wij ook naar de regels en procedures van de provincie en naar innovaties om tot andere oplossingen te komen', schrijft provincie Gelderland.

Tijdens een van de sessies waarin het agrarische dilemma werd besproken, kozen de deelnemers een subdilemma uit vier mogelijkheden om verder uit te diepen. Centraal stond de vraag: wie betaalt de landbouwtransitie? Is dit een taak voor de overheid of moet de markt dit zelf regelen zonder financiële hulp van de overheid?

Voors en tegens

Vervolgens werden de voors en tegens van beide oplossingen besproken. De uitkomst was in feite een compromis. Zo is het aan de markt om ondernemerschap te laten zien bij het verduurzamen, maar is het aan de overheid om dit te stimuleren en bepaalde kaders te geven.

Belangrijk is ook om boeren en consumenten dichter bij elkaar te brengen, vinden veel deelnemers. Het betalen van de 'echte prijs' voor voedingsproducten is daarbij een belangrijk aspect.
In november maakt de provincie duidelijk op welke manier de bevindingen worden gebruikt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  35° / 20°
  10 %
 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  33° / 20°
  10 %
Meer weer