Kleine kwekers ageren tegen FloraHolland

Kleine bloemenkwekers en de gespecialiseerde vakhandelaar komen in opstand tegen de nieuwe verplichte duurzaamheidscertificaten die FloraHolland haar leden wil opleggen. Een nieuwe Facebookpagina tegen het initiatief telt inmiddels een kleine 100 leden uit de teelt en handel.

Kleine+kwekers+ageren+tegen+FloraHolland
© Hilde Boelema

Sinds de veilingreus haar duurzaamheidsambities recent bekend maakte, rommelt het in de achterban. Zij het op beperkte schaal. Vooral de verplichting tot certificering en bijbehorende kosten schiet kleine kwekers in het verkeerde keelgat. Een nieuwe actiepagina op Facebook zag het licht.

Wie zijn oor te luisteren legde op de recente ledensessies van FloraHolland, hoorde het ongenoegen. 'Wat zijn de gevolgen als je niet meedoet aan de nieuwe certificaateisen?' wilde een inspreker in Naaldwijk weten.

Opzeggen

CEO Steven van Schilfgaarde schetste dat iedereen na 2021 dient mee te doen. 'En als ik mijn lidmaatschap opzeg?' reageerde de kritische kleine teler. 'Ook aan de koperskant gaan we strenger worden', reageerde Van Schilfgaarde.

'Kleine kwekers zijn het snufje zout dat de massaproductie op smaak brengt'

Een bezorgde bloemenkweker uit Rijnsburg

Een opmerking die wenkbrauwen deed fronsen, want officieel heeft de veiling hierover nog geen standpunt ingenomen. Duidelijk is dat er moeilijk te ontsnappen valt aan de nieuwe regels. FloraHolland zegt de eisen ook te gaan handhaven, al is nog niet bekend hoe.


Alternatief

Wel komt de veiling kwekers tegemoet. Een goedkoper alternatief certificaat is snel beschikbaar. Blijft over de administratieve last, waar met name kleine telers geen capaciteit voor hebben. Dit zullen ze moeten slikken.

Veel kleine ondernemers zijn bang voor hun positie. Naast verplichte certificeringen zijn ze steeds meer kosten kwijt aan de bedrijfsvoering. Het aanbod bij de gespecialiseerde vakhandelaar dreigt hierdoor eveneens te verschralen.

Smaakmakers

'Vergelijk ons met het onmisbare snufje zout dat de aardappelen – lees de massaproductie van grote kwekers – op smaak brengt', besloot de bezorgde teler. 'In de 17e eeuw is Nederland groot geworden door de handel in specerijen.

'Vandaag de dag profiteert onze toeristische sector door de mooie grachtenpanden nog steeds van deze smaakmakers. Dat is pas 'duurzaam' en 'toekomstbestendig'.' De bezorgde teler uit Rijnsburg - die liever niet met naam en toenaam in de pers verschijnt - kreeg bijval uit de zaal en na afloop bij de borrel.

Tegen Nieuwe Oogst verklaart hij: 'Wij moeten ons hier wel tegen uitspreken, de kosten rijzen de pan uit, met name voor de kleine kweker.' Hij is blij dat anderen ook de media zoeken met hun klacht tegen de veilingcoöperatie. 'Want als deze opmerkingen tijdens een ledensessie niet genotuleerd worden, hoor je er misschien nooit meer iets van. Dat riekt naar willekeur.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer