Gordel+in+trekker+is+vanaf+2020+verplicht
Nieuws
© Han Reindsen

Gordel in trekker is vanaf 2020 verplicht

Het dragen van een gordel is vanaf 1 januari 2020 in vierwielige trekkers verplicht. Deze verplichting geldt alleen als je bekneld zou kunnen raken.

‘Het niet dragen van een gordel is soms begrijpelijk, maar vaak is dat onverantwoord’, meldt Cumela Nederland, de brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra.

Alle nieuwe trekkers hebben een gordel. Toch is het volgens Cumela de macht der gewoonte om geen gordel om te doen in een trekker, want het is onhandig. ‘Dat werd ook gezegd van het dragen van de autogordel. Nu is dat volledig ingeburgerd en zien mensen er het nut van in.’


Openbare weg

Het dragen van een gordel is nodig als je met de trekker op de openbare weg rijdt. Dit vanwege de snelheid. Daarnaast is het dragen van een gordel nodig als de trekker kan kantelen, bijvoorbeeld bij werkzaamheden op taluds en hellingen.

'De gordelplicht staat niet in wegenverkeerswet, maar vloeit voort uit de Arbowet'

Het dragen van een heup- of driepuntsgordel is zinvol omdat het de kans op letsel kan verminderen. Bij het dragen van een gordel is de kans kleiner dat de chauffeur uit de cabine wordt geslingerd. De kans op overlijden bij een ongeval is daardoor een stuk kleiner.

Boetes

De gordelplicht staat niet in wegenverkeerswet, maar vloeit voort uit de Arbowet. De Arbowet streeft naar een veilige werkomgeving voor werknemers. Het is de Inspectie van SZW die controleert en boetes kan geven van 450 tot 1.500 euro. De Inspectie SZW is de toezichthouder op het terrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer