%E2%80%98EU+moet+zonnepaneel+in+vrije+uitloop+toestaan%E2%80%99
Nieuws
© Dirk Hol

‘EU moet zonnepaneel in vrije uitloop toestaan’

Het plaatsen van zonnepanelen in de vrije uitloop van legkippen moet toegestaan worden. Dat stelt Europarlementariër Bert Jan Ruissen (SGP).

In schriftelijke vragen roept de SGP’er de Europese Commissie op om duidelijkheid te geven over het gebruik van zonnepanelen in vrije-uitloopterreinen voor legkippen.

‘Pluimveehouders die zonnepanelen willen plaatsen in de uitloop, moeten niet tegen verouderde EU-handelsnormen aanlopen. De Europese Commissie moet verouderde regels zo snel mogelijk updaten’.

Schuilplekken

Zonnepanelen in de uitloopterreinen voor legkippen verkleinen volgens Ruissen het risico op vogelgriep door wilde vogels en bieden schuilplekken tegen roofvogels en slecht weer.

Lidstaten gaan verschillend om met de beperking om de uitloop voor ‘andere doeleinden’ te gebruiken in de huidige handelsnormen voor eieren. In Nederland worden zonnepanelen in de vrije-uitloop niet toegestaan, terwijl het op plekken in Duitsland wel mag, bijvoorbeeld maximaal 20 procent van de oppervlakte.

Begroeiing

Ruissen vindt dat pluimveehouders in alle lidstaten de mogelijkheid moeten hebben om zonnepanelen in de uitloop te plaatsen. ‘Het verkleinen van het risico op vogelgriep is een zwaarwegend belang. Begroeiing van de bodem en toegankelijkheid van de uitloop voor kippen worden er niet door belemmerd’.

De Euorpese Commissie moet binnen 6 weken schriftelijk reageren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer