Jaarlijks 109 procent rendement op investering zonnepanelen

Met een investering in zonnepanelen zijn momenteel hoge rendementen te behalen. In combinatie met een SDE+-subsidie is een rendement van ruim 240 procent over een periode van vijftien jaar niet ongewoon. Dit is een gemiddeld rendement van 109 procent per jaar, vijftien jaar lang.

Jaarlijks+109+procent+rendement+op+investering+zonnepanelen
Energy Shift
© Zonnepanelen op het dak

De investering van een zonnepaneleninstallatie is gemiddeld in zes tot acht jaar terugverdiend. Maar daarna levert de installatie nog jaren geld op. En de opbrengsten daarvan kunnen flink oplopen.

Het opwekken van groene energie is goed voor het milieu. Daarbij houden afnemers van duurzame bedrijven. Maar het overgrote deel van de ondernemers kiest voor zonnepanelen vanwege de grote financiële voordelen.

Verdien geld met zonnepanelen

Er zijn reële inschattingen te maken over de verdiensten van zonnepanelen op lange termijn. Daarbij wordt rekening gehouden met variabelen, zoals het aantal zonuren, vervuiling van panelen en de inkoopprijs voor stroom. En extra kostenposten als het vervangen van omvormers (gemiddeld na tien tot vijftien jaar). Er blijven dan in de huidige economie maar weinig investeringen over die zoveel rendement halen als de investering in zonnepanelen.

Stel een ondernemer heeft 1.000 vierkante meter dakoppervlakte en verbruikt jaarlijks 100.000 kilowattuur aan energie. Dan kan hij in aanmerking komen voor SDE+-subsidie, waarmee hij vijftien jaar lang subsidie krijgt per opgewekt kilowattuur. Ook bespaart hij flink op zijn energiekosten, omdat hij zijn zelfopgewekte energie gratis kan verbruiken. Alle energie die zijn zonnepaneleninstallatie opwekt, maar die hij niet verbruikt, gaat het net op. Daarvoor krijgt hij een vergoeding van de netleverancier.

De subsidie stopt na vijftien jaar, maar de zonnepanelen kunnen zeker nog tien jaar mee. Daardoor blijft de ondernemer al die tijd besparen op zijn energiekosten. Ook ontvangt hij een vergoeding voor de niet-verbruikte stroom. Zie ook het rekenvoorbeeld hieronder.

rekenvoorbeeld-kpp-zonnepanelenophetdak

In het bovenstaande rekenvoorbeeld 1 haalt de ondernemer vijftien jaar lang een gemiddeld rendement van 9,6 procent per jaar. In rekenvoorbeeld 2 is dat rendement 9,2 procent per jaar.

Advies op maat

Als ondernemers meer willen weten over hun specifieke situatie en hoe groot het rendement is dat zij kunnen halen uit een investering in zonnepanelen op het dak, kunnen ze advies op maat goed gebruiken.

Voor dat advies kunnen ze terecht bij Zonnepanelen op het dak, een specialist die meer dan zeshonderd zonnepaneleninstallaties in Nederland heeft geplaatst en voor meer dan 460.000 zonnepanelen subsidie heeft aangevraagd en ontvangen.

Energy Shift

Een veilige zonnepaneleninstallatie opleveren met een hoge opbrengst vraagt vakkennis en ervaring. Aan zonnepanelen op een boerderij worden hoge eisen gesteld....

Lees verder »

Meer van Energy Shift

Lees ook

Meer artikelen van Energy Shift »

Artikelen over Energy Shift