Noord-Holland stimuleert zonne-energie op grote daken

Provincie Noord-Holland helpt bedrijven om zonne-energie op te wekken op grote daken. Noord-Holland telt meer dan 14.000 bedrijfsdaken om zonnepanelen te plaatsen.

Noord%2DHolland+stimuleert+zonne%2Denergie+op+grote+daken
© Jan Anninga

Nu wordt slechts 4 procent van het totale potentieel benut. Als het lukt om de helft van de beschikbare oppervlakte in te zetten, dan zou daarmee 4 miljoen kWh aan energie kunnen worden opgewekt. Goed om zevenhonderdduizend huishoudens van stroom te voorzien.

Energiegedeputeerde Edward Stigter stelt dat de provincie zonne-energie hard nodig heeft om in 2050 energieneutraal te zijn. ‘De ongebruikte daken bieden enorm veel kansen om daar aan bij te dragen. En op die manier ontzien we waardevolle landbouwgrond en natuur.’

Atlas Zon

Er zijn steeds meer bedrijven die zonnepanelen op hun dak laten installeren, constateert de provincie. Het Servicepunt Duurzame Energie heeft voor Noord-Holland de zogeheten Atlas Zon gemaakt.

Deze atlas geeft inzicht in alle grote dan 1000 vierkante meten in Noord-Holland en of er al zonnepanelen liggen en al subsidie voor is aangevraagd. Veel bedrijven blijken het lastig te vinden om te beslissen of ze al dan niet zonnepanelen op hun dak plaatsen, stelt de provincie.

Knelpunten

Ton van Schie, gewestelijk themahouder energie bij LTO Noord, vindt het goed dat de provincie de bedrijven ondersteund bij het uitvoeren van dakscans. ‘Ook om de handen ineen te slaan en zo knelpunten op te lossen, op technisch vlak, maar ook organisatorisch.’

Van Schie heeft daar onlangs ook in Zuid-Holland voor gepleit, tijdens een themabijeenkomst in Dordrecht. ‘Zelf zijn we als landbouworganisatie ook druk bezig om het potentieel op agrarische gebouwen in kaart te brengen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer