Grootste zonnewarmtesysteem van Nederland geopend

In het Noord-Hollandse Heerhugowaard is vandaag het grootste zonthermische project van Nederland in gebruik genomen. 9.300 m2 zonnecollectoren leveren 5.000 MWh warmte aan een kas voor de duurzame teelt van freesia’s.

Grootste+zonnewarmtesysteem+van+Nederland+geopend
© Eigen Foto

De opening bij Tesselaar Freesia in glastuinbouwgebied Alton werd feestelijk gevierd met de Noord-Hollandse gedeputeerde Jack van der Hoek (Economie en Landbouw), Peter Raven namens Glastuinbouw Nederland en Monique Stam, wethouder van gemeente Heerhugowaard.

Het betreft de installatie van 9.300 m2 aan zonthermische panelen, die warmte gaan leveren aan de naastgelegen kassen van Tesselaar Freesia. De hoeveelheid warmte die wordt opgewekt is vergelijkbaar met het jaarverbruik van ongeveer 300 huishoudens. Met het project is een investering van circa 3 miljoen euro gemoeid.

Voorbereiding

Pip Tesselaar, eigenaar van Tesselaar Freesia, is trots dat het systeem nu operationeel is. ‘Dit project heeft enkele jaren aan voorbereiding gekost. We zijn samen met Mol Freesia uit Nibbixwoud in 2015 begonnen met onderzoek naar het verduurzamen van onze freesiateelt.’

Zonthermie installatie van 15.000 m2 komt er al aan

Dit bracht het bedrijf onder meer naar Denemarken, waar zonthermie al op grotere schaal wordt toegepast. ‘Met het zonthermiesysteem oogsten we het hele jaar door warmte in de vorm van warm water.’

Winter

Deze warmte wordt vervolgens zo veel mogelijk direct toegepast om de kas te verwarmen. Een eventueel overschot aan warmte in de zomer slaat Tesselaar vervolgens met een warmte-koude-opslag (WKO) systeem op in de grond.

Tijdens zeer warme dagen pompt men koud water omhoog voor het koelen van de gewassen. In de winter werkt het andersom en pompt het bedrijf het warme water omhoog. Daarna gaat het afgekoelde water weer de bodem in. De bodem blijft zodoende in balans.

Kraanwater

Het systeem is gerealiseerd door G2Energy, dat een samenwerking heeft met LTO Ledenvoordeel. Kees Molenaar, accountmanager bij G2 Energy: ‘Dit is de eerste keer dat een zonthermie-installatie op deze schaal in Nederland voor de glastuinbouw in gebruik is genomen.’

Groot voordeel van dit systeem is dat men werkt met het ‘Drain-back-principe’. Hierdoor gaat er gewoon water door de collectoren. In tegenstelling tot bijna alle andere systemen die werken met glycol.

Hollands

‘De collectoren zijn in onze eigen fabriek in Nederland gemaakt. Een echt Hollands product dus, dat zich al ruim 30 jaar heeft bewezen, maar nu door alle ontwikkelingen in de energiesector een grote doorbraak meemaakt.’

Tot dusver werd dit systeem in Nederland alleen kleinschalig op daken toegepast met enkele tot tientallen panelen. Door het gebruik van de 9.300 m2 zonne-collectoren is de verwarming van de kassen van Tesselaar Freesia volledig CO2-neutraal.

Nog groter

Lang zal de installatie van Tesselaar Freesia niet de grootste zonnewarmtecollector van Nederland blijven. ‘Collega’s Marco en Jeroen Mol van Mol Freesia zijn onlangs gestart met de aanleg van een zonthermie installatie van 15.000 m2’, zegt Kweker Pip Tesselaar.

Deze installatie bij hun vestiging aan de Overspoor 80 in Nibbixwoud gaat 7.700 MWh aan warmte leveren, vergelijkbaar met bijna 500 woningen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer