Eigen voerfabriek Dekker AgrOn 'werkt perfect'

Gerben Dekker (30) heeft samen met zijn ouders en broer Arjan (36) een vermeerderingsbedrijf in Almelo. Een deel van de biggen wordt gehouden als vleesvarken op het eigen bedrijf. De nieuwe vleesvarkenstal is net klaar.

Eigen+voerfabriek+Dekker+AgrOn+%27werkt+perfect%27
© Dick van Doorn

Arjan en Gerben kwamen in 2012 in de maatschap van hun ouders, Dekker AgrOn Almelo. De ouders van Gerben wonen op de zeugenlocatie waar ook nog 3.000 speenbiggen zijn gehuisvest.

Gerben Dekker woont inmiddels bij de nieuwe stal voor 3.700 speenbiggen en 1.980 vleesvarkens. 'De nieuwe locatie is een zogeheten F-locatie. Wij brengen ze daar als speenbig naartoe, waar vandaan ze door mogen naar andere vleesvarkensbedrijven.'

De Dekkers zijn echt een familie die continu kijkt hoe het bedrijf kan worden verbeterd en geïnnoveerd. Zo zijn er plannen om op de plaats van de oudste stal uit de jaren tachtig op de thuislocatie een nieuwe kraamstal bouwen. Of het vrije uitloopkraamhokken worden of toch een ander systeem, laat Dekker in het midden. Daar is de familie nog niet over uit.

'Mais niet droog genoeg te krijgen om te verwerken in de eigen voerfabriek'

Vergunning duurde lang

De vergunning voor de nieuwe gecombineerde speenbiggen- en vleesvarkensstal liet lang op zich wachten. Al in 2006 begon de familie Dekker met de vergunningaanvraag. Gerben Dekker: 'Het had eigenlijk een zeugenstal moeten worden en de aanvraag is daarvoor ook wel honderd keer aangepast.'

Gerben Dekker
Gerben Dekker © Dick van Doorn

Door er uiteindelijk een gecombineerde speenbiggen annex vleesvarkensstal van te maken en adviseur VanWestreenen in Barneveld in te zetten, kwam de vergunning in 2017 rond. De nieuwe stal is ontworpen op basis van de wensen van zowel de ouders als Arjan en Gerben. De laatste daarover: 'In de etagestal hadden wij al relatief veel ramen en dat beviel erg goed. Vandaar dat in deze nieuwe stal over de volle lengte van de zijmuren brede daglichtstraten zitten.' Andere reden daarvoor noemt Dekker de mogelijkheid om eventueel mee kunnen doen met Beter Leven 1 ster.

Warmteterugwinning

Met de Varoline bedrijfs- en stalcomputer bereidt Dekker zich daarop voor. In de nieuwe gecombineerde speenbiggen/vleesvarkensstal zitten nog meer technische systemen van Devrie uit Vriezenveen. Een daarvan is het warmteterugwinningssysteem, waarmee Dekker 70 procent bespaart op de stookkosten. 'Het warmteterugwinningssysteem kan de lucht onder vrijwel alle omstandigheden minimaal 10 graden Celsius opwarmen.'

De gecombineerde biologische luchtwasser achter de stal zorgt daarbij ook nog eens voor 85 procent ammoniak-, 75 procent geur- en 75 procent fijnstofreductie. Dekker lacht: 'Tja, Devrie zit hier aan het einde van de straat hè, dus logisch dat wij veel door hen laten doen.' Alleen de voerinstallatie van de eigen voerfabriek is volledig van Smits Agro.

Eigen voerfabriek

De zeugen zitten bij de familie op brijvoer, maar bij de nieuwe gecombineerde speenbiggen/vleesvarkensstal is inpandig een heus voerfabriekje gebouwd. Dit ook om aan de wens van de overheid te voldoen inzake kringlooplandbouw. Dekker: 'Buiten het aanvullende kernvoer van Coops Mengvoeders telen wij grondstoffen of kopen wij dus grondstoffen aan.'

Buiten aanzicht bedrijf familie Dekker
Buiten aanzicht bedrijf familie Dekker © Dick van Doorn

Zo gaat de mais die de familie teelt als corn cob mix (CCM) naar de zeugen. De familie gaat vanaf 2019 minder mais telen en meer graan om als grondstof voor het vleesvarkensrantsoen te gebruiken. Onlangs is tien hectare wintertarwe ingezaaid. Over zelf gerst telen wordt momenteel nagedacht. Die wordt nu nog aangekocht, evenals het graan en de triticale en sojaschroot. Dekker: 'Mais verwerken in de eigen voerfabriek gaat niet omdat we het niet droog genoeg kunnen krijgen.'

Brandpreventie

Bij de bouw van de nieuwe stal is ook veel aandacht besteed aan brandpreventie. Zo zijn er brandwerende maatregelen genomen in alle technische ruimtes. In het luchtafzuigkanaal zitten warmtedetectoren die direct een melding sturen als er rook in het kanaal zit, dus mogelijk ergens brand is.

Gerben Dekker: 'Verder zitten bij de speenbiggen brandveilige composietroosters en is de stalinrichting van gietijzer in plaats van andere brandgevoeligere materialen. Verder zijn de vloeren en wanden uitgevoerd in beton, wat ook brandvertragend werkt.' De vleesvarkensafdelingen hebben bolle vloeren met een rondpompsysteem. Dus de speenbiggen worden opgewarmd met de warmte van de vleesvarkens.

Bestand tegen cyberaanval

Via apps kan de familie Dekker alles op afstand bekijken en aansturen waarbij veel aandacht is besteed aan de veiligheid van het computersysteem.

Het is zelfs bestand tegen cyberaanvallen, stelt Dekker onomwonden. Relativerend: 'Nou verwacht ik niet direct dat de Chinezen ons bedrijf zullen aanvallen. Al kunnen ze daar op dit moment het vlees wel gebruiken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer