%27Onrust+ondermijnt+slagkracht+varkenshouder%27
Nieuws
© Huisman Media

'Onrust ondermijnt slagkracht varkenshouder'

'Voor een gezonde en duurzame sector is het essentieel dat de varkenshouder aan het stuur staat van zijn eigen onderneming. Jammer genoeg lukt dat niet iedere varkenshouder altijd', zegt Paulien Hogenkamp van Hogenkamp Agrarische Coaching. De POV stelde het bedrijf onlangs aan als vertrouwenspersoon.

Duurzame inzetbaarheid van de ondernemer staat aan de basis van een duurzame varkenshouderij, schetst Hogenkamp. Uit de telefoontjes die binnenkomen op de vertrouwenslijn, die Hogenkamp Agrarisch Coaching drie jaar geleden inrichtte op verzoek van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), blijkt dat varkenshouders zich vaak speelbal voelen van maatschappij en overheid.

Onder vergrootglas

'De sector ligt onder het vergrootglas. Daar word je als ondernemer niet blij van. De keuzevrijheid die hoort bij het ondernemerschap staat voor het gevoel van varkenshouders onder druk. En dat zorgt in sommige situaties voor onrust, onzekerheid en soms zelfs angst', weet Hogenkamp.

Maar ook relationele en/of financiële problemen of het feit dat meerdere generaties op hetzelfde erf wonen, kunnen de slagkracht van de ondernemer ondermijnen. Hogenkamp schetst dat daar de laatste jaren het gevoel van onveiligheid is bijgekomen. 'Met als dieptepunt wat ons allemaal nog vers in het geheugen ligt de inval in het varkensbedrijf in Boxtel.'

Onafhankelijk en onpartijdig

Afhankelijk van wat er speelt in de actualiteit en in de markt komen wekelijks tussen de vier en tien telefoontjes binnen bij de vertrouwenslijn. Vaak helpt het al, is Hogenkamps ervaring, wanneer een ondernemer dat waar hij mee worstelt kan voorleggen aan iemand die onafhankelijk en onpartijdig is en letterlijk en figuurlijk zijn taal verstaat.

'Regelmatig wordt er anoniem gebeld. En dat is goed. Voor ons doet de naam er ook niet toe. Wij luisteren, vatten samen en vragen door en in het gesprek komt de beller dan vaak zelf met een oplossing.' De vertrouwenslijn geeft geen advies, zegt Hogenkamp met klem. 'Of het moet iemand zijn die belt omdat hij of zij zich zorgen maakt over een buurman of kennis. Dan is onze reactie vaak: leg dat wat je ons vertelt nu eens voor aan de persoon in kwestie zelf.'

Sociale zorg

Hogenkamp is blij dat de POV de sociale zorg voor varkenshouders die de NVV startte, oppakt en voortzet. De vertrouwenslijn is voor POV-leden dagelijks tussen 's morgens 8 tot 's avonds 20 uur gratis bereikbaar op: (085) 1303 430.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 11°
  40 %
Meer weer