Varkenshouder Pekkeriet mikt op Mineral Valley en uitbreiding

Arjan Pekkeriet (45) is een markante varkenshouder die weet wat hij wil. Hij denkt mee over de nieuwste projecten en is provinciaal bestuurslid van de POV. Zijn bedrijf in Hellendoorn wil hij uitbreiden als prijzen stabieler zijn.

Varkenshouder+Pekkeriet+mikt+op+Mineral+Valley+en+uitbreiding
© Dick van Doorn

POV-varkenshouders in de regio Overijssel wonnen dit voorjaar de wisselbokaal van Mineral Valley Twente, uitgereikt door gedeputeerde Hester May. Ze kregen de prijs voor hun inspanningen binnen Mineral Valley Twente: het van de grond krijgen van kringlooplandbouw, het werken aan een gezonde bodem en het verwaarden van mest.

Arjan Pekkeriet: 'Met Mineral Valley hebben we nu als sector een platform waarbinnen we proeftuinen kunnen aanleggen – iedere veehouder kan overigens een proeftuin aanvragen – waarmee we kunnen aantonen dat we op weg zijn naar kringlooplandbouw en een gezonde bodem. Daarbij moet je tevens bedenken dat het produceren van kunstmest totaal niet duurzaam is.'

Als de Overijsselse proeftuin goed uitpakt, komt er volgens Pekkeriet een grootschaliger vervolg. 'We hopen dat we de proef over een aantal jaren kunnen uitbreiden naar een groter areaal in Overijssel.'

Bouwblokvergroting vergeten

Pekkeriet zelf heeft een vleesvarkensbedrijf in het Overijsselse Hellendoorn. In 2003 besloot de familie om uit te breiden met 2.200 vleesvarkens naar 3.200 vleesvarkens. In 2006 konden de varkens erin. De kosten per vleesvarkensplaats van de nieuwe stal waren 350 euro.

Varkens echt nodig om de kringloop in Europa ook rond te krijgen

Arjan Pekkeriet, varkenshouder in Hellendoorn en provinciaal bestuurslid POV

Pekkeriet: 'Overigens inclusief bestrating, voersilo's, enzovoort, dus het hele turnkeyproject. Dat de bouwvergunning even duurde, had te maken met het feit dat de gemeente vergat om bij de provincie een bouwblokvergroting aan te vragen.'

Nog geen Beter Leven

In de nieuwe stal kwamen daglichtramen. Pekkeriet: 'Niet voldoende om voor Beter Leven in aanmerking te komen, maar dat was in die tijd ook nog niet aan de orde.' Verder kwam in de nieuwe stal riolering met schuine putwanden als ammoniakreductiemaatregel.

Begin 2008 besloot de familie om nog een stal te bouwen. Een kopie van de vorige, voor eveneens 2.200 vleesvarkens. Pekkeriet: 'De gemeente Hellendoorn zei tegen mij: Als je wilt uitbreiden, doe het dan nu, anders kan het op termijn mogelijk niet meer omdat het gebied op slot gaat.'

De Overijsselse varkenshouder nam meteen contact op met FarmConsult van ForFarmers en binnen een half jaar waren alle vergunningen binnen. Daardoor kon de varkenshouder in juni 2009 beginnen met bouwen. In december 2009 konden de eerste biggen al de stal in.

Gebied op slot

Na de laatste uitbreiding ging het gebied waarin Pekkeriet zijn bedrijf zit inderdaad op slot, met name door de Wet natuurbescherming. In 2015 vroeg hij onder de PAS opnieuw een vergunning aan, waardoor er nog ruimte is om uit te breiden. 'Als ik nog een luchtwasser achter mijn stal(len) zou zetten, dan kan ik nog wel uitbreiden. Maar dan moeten de prijzen wel stabieler worden. Nu zijn ze redelijk goed met 1,80 euro per kilo, maar begin dit jaar waren ze nog dramatisch laag met 1,35 euro per kilo.'

Zijn stallen ombouwen zodat ze Beter Leven-proof zijn, noemt Pekkeriet niet rendabel omdat hij dan minder dieren per vierkante meter mag houden. 'En ik zou terug moeten in aantal varkens per hok omdat mijn hokindeling er niet op is ingesteld, dus dat maakt het nóg ongunstiger.'

820 gram groei

Technisch draait Pekkeriet goed. De gemiddelde groei ligt op 820 gram per dag. De voerconversie is 2.54 en de uitval is gemiddeld 1,7 procent. Pekkeriet: 'Bijzonder is natuurlijk de ontwikkeling wat de spier- en spekdikte betreft. Moest het eerst steeds magerder, sinds vorig jaar wordt weer gevraagd naar vettere varkens.'

Had hij voorheen zowel gelten als beren, de trend is nu steeds meer borgen. Zijn afnemers willen gemarmerd vlees. Hierdoor gaat de spekdikte langzaam weer richting de 18 millimeter. Zijn varkensvlees gaat via Reimink varkenshandel naar onder meer Vion en Tönnies.

Platte organisatie

Pekkeriet was sinds 2006 bestuurslid van de NVV-afdeling. Eind 2017 werd hij gekozen in de POV Overijssel. 'En dat dat bevalt mij erg goed.' Een groot voordeel van de POV noemt Pekkeriet dat de lijntjes erg kort zijn. 'De POV het is een hele platte organisatie, vanuit de regio heb je maandelijks direct invloed op het landelijk bestuur.'

Volgens de Overijsselse varkenshouder behoort de Nederlandse varkenshouderij tot de beste ter wereld, zeker qua duurzaamheid en welzijn van dieren. 'Om de kringloop in Europa rond te krijgen, hebben wij varkens echt nodig. Ongeveer 70 procent van het rantsoen dat we voeren komt uit resten en bijproducten die overblijven vanuit de humane sector. Onze dieren zetten dat om in hoogwaardig eiwit.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer