Wakker+Dier%3A+ernstig+ongerief+varkens
Nieuws
© pixabay

Wakker Dier: ernstig ongerief varkens

Het varken moet beter worden beschermd. Dat vraagt stichting Wakker Dier in een brandbrief aan minister Carola Schouten. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie blijkt uit recent onderzoek van Wageningen Livestock Research dat veel varkens 'langdurig en ernstig ongerief ervaren.'

Wakker Dier schrijft in de brandbrief dat er in de afgelopen acht jaar weinig is verbeterd, zo zou blijken uit een recente analyse van Wageningen Livestock Research. 'Het gaat slecht met de Nederlandse varkens, hoog tijd dat de minister ingrijpt,' zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Volgens haar komen in de analyse negen ernstige misstanden voor in de gangbare varkenshouderij. 'Dat zijn eenzame opsluiting in kraamkooien, onverdoofd afbranden van de staarten, castreren, een gebrek aan stro of speelgoed, te weinig ruimte, kreupelheid, voerbeperking, last van seksueel gedrag van hokgenoten en angst bij transport naar het slachthuis, somt ze op.

'Nederland loopt achter'

Ze vindt verder dat Nederland wat betreft dierenwelzijn achter loopt als het gaat om kraamkooien. 'In Nederland zitten alle gangbare moedervarkens nog in een kraamkooi. In Zweden, Zwitserland en Noorwegen zijn kraamkooien verboden en Oostenrijk volgt in 2033. In Engeland hoeft naar schatting veertig procent van de moedervarkens niet meer de kraamkooi in en Duitsland werkt aan een gedeeltelijk verbod', besluit Hilhorst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer