Compleet andere kijk op zeugenconditie

Naar spekdikte kijken ze bij de Camborough-zeug van fokkerijorganisatie PIC helemaal niet. 'We sturen bij de zeugen alleen op conditie', zegt geneticus Saskia Bloemhof van PIC.

Compleet+andere+kijk+op+zeugenconditie
© De Snuitgeverij

Op het oog scoren van de conditie is echter niet objectief genoeg. Twee mensen zullen vrijwel altijd op een andere score uitkomen. Daarom maakt PIC al sinds enkele jaren gebruik van de Caliper, een instrument dat is ontwikkeld door Mark Knauer van de universiteit van North Carolina.

Dit instrument plaats je op de rug van de zeug waarna in één oogopslag is te zien hoe het ervoor staat met de conditie. Met behulp van deze objectief gemeten conditiescore wordt de voeding van de zeugen aangepast, indien nodig.

Andere voerstrategie

De voerstrategie die PIC toepast bij de Camborough-zeug is compleet anders. Dat komt door de keuzes die zijn gemaakt bij het fokken van deze lijn. Al sinds de oprichting van de organisatie in 1962 selecteert PIC op vleesvarkenseigenschappen. Doel: veertien biggen spenen met een lage uitval in het kraamhok.

'Om dat te bereiken, is het noodzakelijk dat de zeug vanaf de geboorte van de biggen zoveel mag eten als ze wil', stelt Bloemhof. 'Daardoor produceert ze veel melk en houdt ze haar conditie op peil.'

Zeugen direct na werpen veel laten eten lukt alleen als de zeug niet in een te ruime conditie is bij werpen. Tijdens de dracht wordt de zeug daarom qua energie en eiwit beperkt gevoerd. Alleen groei van de biggen en vruchtvliezen is in de dracht belangrijk. En jonge zeugen mogen zelf ook nog groeien.


Constante juiste conditie

Voor de beste prestaties met de Camborough is het noodzaak de zeugen constant in de juiste conditie te houden. Deze moet in de dracht niet toenemen. En tijdens de zoogperiode mag een zeug ook niet te veel conditie verliezen. Als dit toch gebeurt, mogen de zeugen hun conditie in de eerste vijf weken na insemineren bijspijkeren.

Om dit alles te kunnen bereiken, hanteert PIC voor de Camborough ook andere maatstaven bij de eerste keer insemineren. Streven is een eerste inseminatie bij de tweede berigheid op 210 dagen leeftijd en een gewicht van 140 kilo.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer