Fokkerij+vermindert+milieubelasting
Nieuws
© Dick van Doorn

Fokkerij vermindert milieubelasting

De Nederlandse fokkerij zorgt ervoor, zonder dat het een primair fokdoel is, dat de milieubelasting van dierlijke producten per jaar met 1 procent daalt. Dit komt doordat er in de fokkerij gestuurd wordt op algehele efficiëntie.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Wageningen University & Research. De onderzoekers namen hierbij de diersoorten vleeskuikens, legkippen, varkens en melkkoeien onder de loep voor de productie van kippenvlees, eieren, varkensvlees en melk.

Voor kippenvlees, eieren en varkensvlees is gefocust op broeikasgasemissies en stikstof- en fosfaatefficiëntie. Bij de productie van melk op methaanemissie vanuit de koe, omdat methaan een belangrijk broeikasgas is.

Broeikasgasemissies

De veehouderij is wereldwijd verantwoordelijk voor 14,5 procent van de totale, door de mens veroorzaakte, broeikasgasemissies. Ongeveer de helft van deze emissies komt rechtstreeks vanuit de veehouderij, de andere helft wordt veroorzaakt door de productie van voer.

Wageningen University & Research heeft hier onderzoek naar gedaan op verzoek van het consortium Breed4Food, waarin de fokbedrijven CRV, Hendrix Genetics, Topigs Norsvin en Cobb Europe vertegenwoordigd zijn.

Fokprogramma's

'Tot nu toe lag er in de fokprogramma's nog geen focus op het verminderen van milieubelasting', vertelt onderzoeker Yvette de Haas van Wageningen University & Research. 'Maar nu er een Klimaatakkoord is, wordt er nadrukkelijk naar de veehouderij gekeken. Vandaar dat dit nu echt in beeld komt.'

De Haas verwacht dat dit zeker actueel wordt als milieudoelen door de overheid in de toekomst worden beloond of als bedrijven die niet goed scoren, juist worden gekort. 'In de melkveehouderij is de wens groot om methaanmetingen in de programma's op te nemen. Bij varkens en kippen kun je gaan meten op eiwitefficiency.'

Modelberekeningen

Het onderzoek is uitgevoerd door middel van een literatuurstudie en modelberekeningen. Bij leghennen was al bekend dat witte hennen een betere voerefficiency hebben dan bruine hennen. Dat wordt in het onderzoek bevestigd. De laatste tien jaar hebben witte hennen bovendien een grotere verbeteringsslag gemaakt dan bruine hennen, waardoor het verschil is toegenomen.

Als er in de fokkerij wordt gestuurd op milieudoelen, moet volgens de onderzoekers wel goed worden bekeken of dit geen effect heeft op de dikte van de eierschalen. In de varkenshouderij hebben beren minder impact op het milieu dan gelten.

Weer

 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer